Skip to content
Politică

Fețele necunoscute ale guvernării Dăncilă: ministrul Cercetării care nu se lasă cercetat EXCLUSIV

La 6 luni de la învestirea în funcție a guvernului Dăncilă regăsim încă în fruntea ministerelor oameni invizibili. Si nu, nu ne referim la supereroi sau alte personaje fantastice, ci pur și simplu la ministri despre care, dacă n-am ști că i-am văzut sigur la depunerea jurămintelor, am putea băga mana-n foc că nu există. Un exemplu de acest fel este actualul ministru al Cercetării și Inovării (MCI), Nicolae Burnete . Deși trecutul profesional ne oferă câteva lucruri demne de menționat în articolul nostru, ceea ce ne îngrijorează, de fapt, este prezentul în care se află Burnete.

Așadar, Nicolae Burnete vine de la Cluj, iar în momentul desemnării pentru funcția de ministru, este profesor universitar si președinte al senatului Universitații Tehnice Cluj-Napoca. De asemenea, conform propriilor declarații, a absolvit Institutul Politehnic din Cluj Napoca și ulterior a făcut diverse studii de specializare atât în țară, cât și în Franța și Germania. De asemenea, susține că a participat in 50 contracte de cercetare tehnico-știintifică, ca director sau membru în colectiv, și a publicat 151 de lucrări științifice.

O altă performanță a ministrului a fost implicarea în analizarea acuzațiilor de plagiat aduse lui Victor Ponta (din vremea în care acesta era premierul Romaniei),  în calitatea de membru al Consiliul Național de Etică (CNE). Ironia face ca Burnete însuși să fie acuzat că, împreună cu un alt profesor, ar fi plagiat o altă lucrare pe tema energiei regenerabile în fermele agricole. Articolul a apărut în Trakia Journal of Sciences în Bulgaria. Cei doi au preluat paragrafe întregi din cel puţin trei lucrări diferite, fără să menţioneze sursa şi fără să marcheze textul copiat în ghilimele, acuză contributors.ro.

”După ce am văzut că un fost ministru al Educației e acuzat de plagiat, apoi premierul în funcție, am vrut să văd cine sunt membrii Comisiei Naționale de Etică, mai ales că aceștia fuseseră schimbați de curând. Era o listă cu toţi membrii. Nicolae Burnete era ultimul pe acea listă și am început de la coadă la cap”, explică inginerul IT care l-a deconspirat pe Burnete și a publicat ancheta pe site-ul contributers.ro, Alexandru Toma Pătrașcu, pentru adevarul.ro, în anul 2012.

Potrivit aceleiași surse, Nicolae Burnete a declarat în apărarea sa că nu a plagiat nici măcar un cuvant, iar aceste acuzații au fost puse la cale de persoane care doresc sa-i facă rău.

De asemenea, în anul 2016, Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) din Cluj, a solicitat ministrului Educației de la acea vreme, printr-o scrisoare deschisă, demiterea unei liste de 15 profesori universitari acuzați pe plagiat, printre care și Brunete : ”Vă solicităm să interveniţi în legătură cu maniera în care persoanele de mai jos au ajuns în funcţii de execuţie din conducerea universităţilor sau în funcţii în care conduc organe de decizie şi pentru care s‐a dovedit calitatea de autor de opere publicate plagiate

Acuzația plagiatului nu a fost uitată nici 6 ani mai târziu, când la audierea lui Burnete de comisia parlamentară în vederea primirii avizului pentru numirea în funcția de ministru, deputatul PNL Sorin Moldovan l-a întrebat pe acesta cum comentează acuzele. La acea vreme ministrul desemnat declara scurt, grăbindu-se să schimbe subiectul: ”Din start vă precizez că nu am nicio legătură cu astfel de lucruri” .

Burnete a primit în cele din urma avizul favorabil al comisiei cu 20 voturi pentru, 11 împotrivă și o abţinere.

Un alt lucru interesant de menționat se referă la fiul lui Nicolae Burnete, Vlad Burnete, care potrivit unor surse, a fost numit cu pilele tatalui asistent universitar, în cadrul Departamentului de Autovehicule Rutiere și Transporturi, în anul 2012. Acest lucru regăsindu-se și în CV-ul lui Vlad Burnete.

Pană se vor lămuri lucrurile în privința suspiciunilor de plagiat și nepotism care-l vizează pe ministru, noi sperăm ca dânsul va ieși din conul de umbră din care nu contenește să iasă de jumătate de an.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *