Skip to content
Sănătate

Fetița care a murit după transplantul hepatic avea ciroză, nu boala Wilson. Medic: La 5 ani avea doar 15 kilograme

Inquam Photos / George Călin

Confuzie și diagnostic neclar în cazul fetiței de cinci ani cu insuficiență hepatică, care a decedat în ciuda transplantului de ficat prin care a trecut. Medicii spun acum că ea nu suferea de boala Wilson, așa cum anunțaseră după ce au respins posibilitatea hepatitei de origine necunoscută. Însă nu știu exact ce boală a dus-o până la stadiul de ciroză. După transplantul de ficat, starea copilei s-a îmbunătățit pentru foarte scurt timp, scrie digi24.ro.

Vlad Brașoveanu – șeful secției Chirurgie și Transplant Hepatic: „Am decis să efectuăm transplantul în urgență, a avut indicație de transplant, dar avea multiple probleme neurologice, hematologice. Acel copil, la 5 ani, avea 15 kg. Nu a fost o insuficiență de cauză misterioasă. În timpul transplantului, ficățelul era cirotic. Era o boală care exista de câțiva ani la fetiță și care a dus la această insuficiență acută și care a necesitat transplant de urgență. În zilele următoare vom afla și cauza cirozei.”

Dana Tomescu – șefa secției ATI de la Fundeni: „Am reușit să detubăm pacienta și a fost extraordinar, pentru că a putut vorbi puțin cu mama, tata, după care au apărut modificări la nivelul tubului digestiv și pulmonar. A necesitat reintubarea și ulterior drenajul. Explicațiile le dăm cu multă tristețe, pentru că fiecare vine la spital să se facă bine.”

Anca Coliță – managerul Institutului Fundeni: „Din păcate, suntem la un sfârșit de drum care nu s-a concretizat cu salvarea unei vieți.”

Radu Zamfir – directorul Agenției Naționale de Transplant: „Sunt demersuri pentru a dezvolta centrul de transplant hepatic Grigore Alexandrescu, care depune eforturi în ideea de a fi acreditat în termen de ordinul lunilor, poate, 1, 2 luni.”

Fetița în vârstă de 5 ani, care a fost supusă unui transplant de ficat, a murit miercuri, au transmis reprezentanții Institutului Clinic Fundeni.

Transplantul de ficat la fetiţa cu hepatită severă, care s-a dovedit a avea boala Wilson, o afecțiuni genetică rară, a fost realizat la începutul lunii mai, donatorul fiind un tânăr de 17 ani.

Pacienta ajunsese într-o stare de insuficiență hepatică acută, care necesita transplant de urgență. Salvarea ei a venit de la adolescentul aflat în moarte cerebrală. Părinții lui au acceptat să-i doneze organele. Ficatul a fost împărțit în două, lobul stâng a fost primit de fetiță, iar lobul drept a ajuns la un adult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *