Skip to content
Sănătate

Fetița de 5 ani cu hepatită severă va face un transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni

Inquam Photos/Octav Ganea

Fetița în vârstă de 5 ani cu hepatită severă a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni, unde va fi efectuat în perioada imediat următoare transplantul hepatic. Aceasta este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienților cu insuficiență hepatică, având și alte comorbidități.

În timpul transportului cu ambulanța a fost însoțită de un medic specialist ATI de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Între timp a fost stabilită și cauza hepatitei severe, care este boala Wilson, o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism.

Acumulările de cupru determină insuficiență hepatică și leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz opțiunea terapeutică. După cum transmite Ministerul Sănătăţii, în acest moment fetiţa este internată în secţia ATI la Institutul Clinic Fundeni şi urmează să fie supusă sâmbătă, unui transplant hepatic. Ea va primi o porţiune din ficatul unui tânăr de 17 ani care a intrat în moarte cerebrală.

Dr. Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant a explicat pentru News.ro care sunt paşii ce vor fi urmaţi în cazul fetiţei în vârstă de 5 ani. “Dacă se va lua decizia transplantării, intervenţia va fi realizată în cadrul Centrului de Transplant Hepatic Fundeni, de către o echipă multidisciplinară formată din specialişti de la I C Fundeni şi de la Spitalul Grigore Alexandrescu”, a declarat pentru News.ro directorul ANT, dr. Radu Zamfir.

Fetiţa a fost internată în data de 4 aprilie la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitală. Medicii nu au detectat atunci în cazul ei nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negative. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nici nu a avut legătură epidemiologcă cu alt caz raportat către OMS Europa.

Copilul a ajuns la spital cu insuficienţă hepatică, transaminaze crecute şi icter la un copil la care nu există marker de infecţie virală hepatică, aşa cum au anunţat responsabilii din Ministerul Sănătăţii în data de 25 aprilie.
Ulterior, în urma investigaţiilor de specialitate, medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu nu au detectat în cazul fetiţei prezenţa adenovirusului, ci doar a anticorpilor SARS-CoV-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *