Skip to content
Politică

Fidel Castro, demn în faţa lui Barack Obama: Nu avem nevoie de cadouri din partea imperiului!

Preşedintele Cubei, Fidel Castro, a rămas demn în faţa omologului din SUA, Barack Obama, susţinând că ţara caraibiană nu are nevoie de „cadouri din partea imperiului”.

Cuba nu are nevoie de cadouri din partea „imperiului” și nici ca poporul „acestei țări nobile și pline de abnegație să renunțe la gloria, drepturile și bogăția spirituală pe care le-a câștigat odată cu dezvoltarea educației, a științei și a culturii”, a scris Fidel Castro, într-un articol cu titlul „Fratele Obama”, publicat luni de toată presa oficială din insulă, transmit AFP și EFE, preluate de Agerpres.

„Nu avem nevoie de cadouri din partea imperiului. Eforturile noastre vor fi legale și pacifice, căci acesta este angajamentul nostru pentru pace și fraternitate între toți oamenii care trăiesc pe această planetă”, a scris Castro în articolul lui, publicat de cotidianul Granma.

Fostul președintele cubanez, care va împlini 90 de ani pe 13 august și care s-a retras de la putere în 2006, analizează discursul președintelui american Barack Obama, adresat marțea trecută de liderul de la Casa Albă poporului cubanez în timpul vizitei sale pe insulă, prima a unui lider nord-american după revoluția cubaneză din 1959.

„Nimeni nu trebuie să-și facă iluzii în legătură cu faptul că poporul acestei țări nobile și dezinteresate va renunța la glorie și drepturi, la bogăția spirituală dobândită prin dezvoltarea educației, a științei și a culturii”, a avertizat fostul președinte cubanez.

Într-un discurs retransmis de media cubaneze săptămâna trecută, președintele american Barack Obama i-a lansat Havanei un apel la „îngroparea ultimelor vestigii ale Războiului Rece”, înainte de a se lansa într-o pledoarie în favoarea libertăților publice și a democrației pe insulă.

„Modesta mea sugestie este ca el (Barack Obama – n.r.) să reflecteze și să nu încerce să elaboreze teorii cu privire la politica cubaneză”, a răspuns El Lider Maximo.

Castro nu a mai apărut în public din iulie 2015, dar media oficiale publică periodic fotografii ale fostului președinte cubanez primind la domiciliul său personalități din țări prietene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *