Skip to content
Politică

Fierbe Orientul Apropiat. Cu cine vrea alianţă Statul Islamic

Fierbe Orientul Apropiat. Cu cine vrea alianţă gruparea jihadistă Statul Islamic şi împotriva cui trebuie să se îndrepte militanţii musulmani.

Formaţiunea teroristă, care controlează zone importante din Irak şi Siria, a făcut apel la jihad împotriva Rusiei şi a Statelor Unite, că răspuns la raidurile aeriene care îi vizează pe luptătorii săi din Siria, scrie Hotnews, citând Reuters.

La rândul lui, liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a lansat un apel la „unitate” către susţinătorii musulmani, pentru a înfrunta ameninţarea venită din partea Occidentului şi a Rusiei în Siria şi Irak. În acelaşi timp, jihadistul sugerează mai multă unitate între reţeaua teroristă şi Statul Islamic.

„Americanii, ruşii, iranienii, alawiţii şi Hezbollah îşi coordonează războiul împotriva noastră – noi chiar nu suntem capabili să încetăm luptele între noi şi să ne îndreptăm eforturile împotriva lor?” a transmis al-Zawahiri, într-o înregistrare audio publicată duminică pe Internet.

Momentul în care a fost realizată înregistrarea nu este clar, dar referirile la agresiunea rusă sugerează că ea a fost făcută după 30 septembrie, dată când Rusia, aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a lansat raiduri aeriene împotriva grupurilor de opoziţie şi a Statului Islamic.

„Fraţii mei mujahedini din toate locurile şi grupurile, (…) ne confruntăm cu agresiune din partea Americii, Europei şi Rusiei, (…) astfel că depinde de noi să fim uniţi din Turkistanul de Est până în Maroc”, a mai declarat Ayman al-Zawahiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *