Skip to content
Politică

Fierberea politică de la Chișinău continuă. Noi proteste antiguvernamentale

În capitala Republicii Moldova au loc şi duminică proteste de amploare. Manifestanţii cer dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate.

Mii de oameni din toată ţara au venit la Chişinău pentru a contesta guvernarea condusă de către Partidul Democrat şi pentru a cere alegeri parlamentare anticipate. Liderii protestelor din 20 ianuarie, organizează o altă acţiune de protest.

Deşi iniţial susţinătorii actualei guvernări, din Asociaţia Obştească GARLEM, au anunţat că se vor strânge în faţa unui centru comercial din nordul Chişinăului, dar mitingul a fost anulat. Organizatorii îşi îndeamnă simpatizanţii să rămână astăzi în casele lor, alături de familii, „chiar dacă îşi doresc să se exprime în mod public pentru susţinerea parcursului european”.

Fostul premier Ion Sturza, unul din liderii opoziţiei pro-europene, le-a cerut oamenilor să iasă în stradă, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook: „Cum poţi să guvernezi, fiind detestat de propriul popor, cum poţi să te impui, fiind ilegitim? Noi trebuie să-i scoatem la lumină! Prin protest, paşnic, dar protest!”

Forţele de ordine au fost mobilizate în faţa principalelor instituţii ale statului pe care protestatarii le vor picheta, pentru prevenirea incidentelor violente precum cele din 20 ianuarie.

Ministerul moldovean de Interne, Alexandru Jizdan, a mobilizat toate efectivele şi a anunţat că e posibili ca printre demonstranţi să fie infiltraţi agitatori şi provocatori: „Noi facem un apel către organizatorii protestelor să-şi asume ceea ce se va întâmpla în stradă”.

Andrei Năstase, Renato Usatîi și Igor Dodon, anunțau, încă de vineri, o nouă acțiune de protest. Va fi astfel, a patra zi de proteste antiguvernamentale la Chişinău, manifestanţii cerând demisia Guvernului Filip, dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate.

Vineri, după ce au rostit mai multe discursuri de pe ambele scene (din Piața Marii Adunări Naționale și din fața Parlamentului), protestatarii în frunte cu Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru și Andrei Năstase, unul dintre liderii Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, au mers spre Curtea Constituțională, pentru a afla dacă Judecătorii au luat o decizie vis-a-vis de sesizarea depusă de PSRM, prin care cer ca votul din 20 ianuarie, prin care a fost oferit votul de încredere Guvernului Filip, să fie anulat, informează realitatea.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *