Skip to content
Politică

Filiera rusească lovește în energie după un posibil faliment din Ucraina EXCLUSIV SURSE

ruvesna.su

Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos în ce fel filiera rusească lovește în energie – mai precis, modul în care Moscova ar putea profita de un posibil faliment răsunător din Ucraina.

În august 2016, Economica.net a relatat despre anunțul făcut de către ministrul Energiei de la Kiev, Igor Nasalik, potrivit căruia Ucraina va construi o uzină de producţie a combustibilului nuclear în colaborare cu grupul american Westinghouse (divizia nucleară a corporației japoneze Toshiba), pentru ca republica ex-sovietică să își reducă dependenţa energetică de Rusia.

În acest an, la sfârșitul lunii martie, Profit.ro a scris că Westinghouse a făcut cerere de protecție față de creditori, Toshiba încercând astfel să își limiteze pierderile care îi pun în pericol viitorul. Mai pe românește: cerere de intrare în faliment.

Toshiba a explicat că datoriile legate de Westinghouse totalizau – în decembrie 2016 – 9,8 miliarde de dolari, peste estimările anterioare (de circa 6,3 miliarde de dolari). Într-o atare situație, grupul japonez ar putea bugeta o pierdere netă de 1.000 de miliarde de yeni (9 miliarde de dolari) pentru anul fiscal încheiat în martie 2017, cu mult peste pierderile prognozate anterior, de 390 de miliarde de yeni.

Joi, surse din piață au declarat pentru PSnews.ro că, în tot acest context sumbru, falimentul Westinghouse (unicul furnizor de combustibil nuclear din Ucraina, încă din 2015), cu tot cu delistarea și reorganizarea aferente, ar face ca locul lăsat gol în economia ucraineană să fie umplut de către companii rusești, fapt ce nu ar face decât să întoarcă țara vecină la situația dinaintea anului 2015 și să îi crească dependența energetică față de Rusia. Mai mult decât atât: eventualul faliment nu ar face decât să îi permită Rusiei să se înșurubeze periculos de puternic într-o piață aflată aproape de granița cu România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *