Skip to content
Magazin

Filmul românesc „Metronom”, premiat la Festivalul de la Cannes

jurnaluldearges.ro

Filmul „Metronom” al lui Alexandru Belc a fost premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. „Les Pires”, realizat de Lise Akoka şi Romane Gueret, a fost recompensat cu marele premiu.

Regizorul şi scenaristul român Alexandru Belc spune povestea Anei, în capitala ţării, Bucureşti, în epoca lui Ceauşescu (1972). Venind să prezinte o scrisoare la sediul Radio Europa Liberă, al cărui program muzical este difuzat clandestin, adolescenta se confruntă cu violenţa poliţiei secrete (Securitatea).

 

 

Povestea din „Les Pires”: O filmare va avea loc în oraşul în Boulogne-Sur-Mer, din nordul Franţei. În timpul castingului, patru adolescenţi, Lily, Ryan, Maylis şi Jessy sunt aleşi să joace în film. În cartier, toată lumea este uimită: de ce să-i aleagă doar pe cei răi?”.

Potrivit News.ro, premiul juriului i-a revenit filmului „Joyland” de Saim Sadiq iar „Mediterranean Fever” de Maha Haj – premiul pentru scenariu. Premiul „Coup de Coeur” a fost atribuit filmului „Rodeo”, de Lola Quivoron. Lui Vicky Krieps i-a revenit premiul pentru cea mai bună interpretare în „Corsage”, precum şi Adam Bessa în „Harka”.

Actriţa şi regizoarea italiană Valeria Golino a prezidat juriul Un Certain Regard, una dintre selecţiile oficiale ale Festivalului de Film de la Cannes, care i-a reunit pe actorul venezuelean Edgar Ramírez, cântăreţul francez Benjamin Biolay, actriţa poloneză Joanna Kulig („Cold War”) şi regizoarea americană Debra Granik („Leave no trace”). Selecţia 2022 Un Certain Regard a cuprins douăzeci de filme. Opt au fost premiere din care nouă semnate de regizoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *