Skip to content
Politică

Filosoful Kant, denigrat de ruși în propriul oraș natal: un străin, trădător al patriei-mame

flickr.com

Șeful Statului Major al Flotei Baltice a Rusiei, viceamiralul Igor Muhametșin, a cerut militarilor, famililor și prietenilor acestora să se alăture campaniei on-line de respingere a redenumirii aeroportului din Kaliningrad cu numele filozofului german Immanuel Kant, potrivit Radio Liberty, citat de deschide.md

Adresându-se militarilor, Muhametșin l-a caracterizat pe filozoful german prin diverse expresii disprețuitoare: „un oarecare notoriu Immanuel Kant“, „trădător al patriei-mamă, care se umilea și târa în genunchi pentru o catedră la Universitate“. De asemenea, viceamiralul a făcut și o evaluare personala a scrierilor filozofice ale lui Kant: „a scris niște cărți neînțelese”, pe care nici unul dintre marinari „nu le-a citit și nici nu le va citi”.

Nu este bine pentru aeroportul regiunii și orașul în care a curs sângele soldaților și ofițerilor sovietici, să poarte numele unui străin”, a precizat Muhametșin.

Anterior, deputatul Dumei de Stat din Tatarstan, Marat Bariev, ceruse „să se ia măsuri împotriva lui Kant“ , pentru că, în opinia sa, atribuirea acestui nume aeroportului din Kaliningrad este o ”ofensă” la adresa veteraniilor ”Marelui Război pentru Apărarea Patriei” (denumirea in Rusia a perioadei in care URSS a participat la al Doilea Razboi Mondial – n.r.).

Astfel, la Kalinigrad au fost imprastiați fluturasi care cer studenților Universitatii locale „cu crucea ortodoxă în mână să renunțe la numele inamicului”, să „rupă tăblițele cu numele său” și „să șteargă numele străin din documentele oficiale”.

În afara de asta, isteria anti-Kant a afectat si mormântul filozofului de la Catedrala din Kaliningrad, care a fost vandalizat de persoane necunoscute.

Fondatorul filosofiei clasice germane, Immanuel Kant, s-a născut și a murit în Konigsberg (in Prusia Orienala), astazi Kaliningrad, regiunea ocupata de URSS in timpul razboiului.

Numele lui Immanuel Kant conducea detasat în selectia online pentru noul nume al Aeroportului Hrabrovo din Kaliningrad. Lucrurile s-au schimbat însă radical după campania declanșată în regiune de ”patrioți” și intervenția oficialilor, pe primul loc ieșind împărăteasa Rusiei Elizaveta Petrovna, care l-a depășit pe Kant cu 10 mii de voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *