Skip to content
Politică

Filosoful Șora, concluzii dure după protestul de sâmbătă: Nu există salvare individuală!

Filosoful şi scriitorul Mihai Şora, duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook, le mulţumeşte persoanelor care au participat la protestele antiguvernamentale de sâmbătă din Bucureşti şi din celelalte oraşe ale ţării.

În acest context, Șora lansează și o serie de critici dure la adresa actualei coaliții de guvernare, arătând că nu există salvare individuală: „Nu poţi să-ţi vezi liniştit de viaţa şi de treburile tale când o grupare mafiotă acaparează, una după alta, instituţiile statului, istoria, viitorul şi simbolurile unei ţări”.

„Dragi prieteni,
mă urmărește, de ieri, această imagine.
Am mai arătat-o aici, dar acum o găsesc și mai tragică: pare mobilă, cu linia roșie care urcă, tot urcă….
Nu există salvare individuală, oameni buni!
Nu poți să-ți vezi liniștit de viața și de treburile tale când o grupare mafiotă acaparează, una după alta, instituțiile statului, istoria, viitorul și simbolurile unei țări: le deturnează, le prinde în malaxorul ei implacabil, contând tocmai pe lehamitea și resemnarea celor mai inteligenți și mai instruiți. Contând, mai cu seamă, pe faptul că cei onești și harnici vor întoarce – dezgustați – spatele, vor părăsi țara și orice formă de protest.
Am simțit pe pielea mea, odinioară, neputința disperată; știu ce înseamnă să fii confiscat de o Putere, cu cizma pe grumaz și un căluș în gură, să fii arestat, să nu poți vorbi liber, să nu poți face zece pași fără un securist pe urmele tale, să-ți fie, ani de-a rândul, ascultat telefonul, interceptată corespondența, să fii turnat de cine nu te-ai aștepta, să-ți fie recrutat de către Securitate copilul minor și folosit împotriva ta. Știu, așadar, cum arată răul și cum poate evolua: chiar și atunci când el întrebuințează cuvinte ca ‘adevăr’, ‘bine’, ‘frumos’ ori îmbracă o arătoasă ie.
Dar voi sunteți (încă) liberi și puteți protesta.
Le mulțumesc celor care au ieșit ieri în Piața Victoriei din București și în celelalte orașe.
M-au mișcat multe lucruri, începând cu strângerile de mână și chipurile încrezătoare ale oamenilor; m-au emoționat tinerii care adunau semnături pentru ‘Fără penali în funcții publice’; un tată cu doi copii care mi-a spus că ar putea oricând pleca din țară, dar nu și-ar găsi nici liniștea, nici fericirea știind ce lasă în urmă; o doamnă spunând că ne cunoaștem de la Roșia Montană…
Și m-a mișcat, la întoarcere, puțin după miezul nopții, un tânăr care a coborât de pe bicicletă, să schimbăm câteva cuvinte; bicicleta avea un scăunel de copil în spate: al micuțului Matei pe care, spunea tânărul, l-am întâlnit deja, în împrejurări similare. Între timp, Matei a crescut. A mai trecut un an: suntem câteva mii de suflete și – într-un fel oarecare – am devenit o familie”, a scris, duminică, Mihai Şora, pe pagina sa de Facebook.

1 comentariu la “Filosoful Șora, concluzii dure după protestul de sâmbătă: Nu există salvare individuală!

  1. Ar fi bine ca un securist sa fie pe urmele noastre pentru siguranta noastra, dar sunt pe urmele noastre, mercenari, gunoieri, OFITERI BETIVI,platiti de STAT-ul mafiot, sa ia viata in special a pensionarilor de elita, a celor care unde camatarii si-au facut cuiburi de interese, imobiliare, arta, doctorate, din arhivele furate si incendiate la REVOLUTIA MAFIA CRIMINALA 1989!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *