Financial Times: Cum a reușit partidul extremist AUR să câștige încrederea românilor

Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

La doar câteva zile de la declanșarea războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, pe rețelele sociale circula o postare în care se arăta că Executivul de la București a plătit pentru evacuarea a 3.000 de ucraineni din Israel, în timp ce pentru românii prinși în conflict nu a depus niciun efort.

Cu toate că nimic din cele scrise nu era adevărat, postarea, al cărei autor este George Simion, liderul partidului de extremă-dreapta Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), s-a viralizat, arată Financial Times, care a făcut o analiză a ascensiunii AUR și a felului în care partidul, în frunte cu George Simion, a profitat de crizele prin care a trecut țara pentru a câștiga încrederea și simpatia românilor.

Ascensiunea partidului iliberal AUR, formațiunea care s-a încetățenit drept singura forță politică ce face opoziție, contestând coaliția PNL-PSD care guvernează România, și sprijinul de care se bucură din partea electoratului stârnește îngrijorare în capitalele europene, înainte de alegerile din 2024. Țările din UE se tem că România ar putea îngroșa rândul statelor reticente în acordarea de sprijin pentru Ucraina împotriva agresiunii Rusiei.

AUR, un partid de extremă-dreapta, care a capitalizat enorm din sentimentul anti-ucrainean în creștere, dezinformând și mințind pentru a-și augmenta cifra susținătorilor, a reușit să se poziționeze în majoritatea sondajelor naționale cu un scor de circa 20%, imediat sub PSD și aproape la egalitate cu PNL.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL