Finanțarea ilegală din AUR și sponsorii din umbră: partidul pierde 22 de milioane de lei

George Simion, Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

George Simion și sponsorii săi au pus la cale o schemă ilegală pentru finanțarea campaniei la alegerile europarlamentare. Mai mulți membri din partid cu venituri foarte mici, unii sub nivelul salariului minim, au venit cu împrumuturi de milioane de lei pentru campania electorală, deși aceștia nici măcar nu erau pe locuri eligibile.

PS News a scris, încă din iunie, că partidul lui George Simion este suspect de finanțări ilegale, iar mai mulți membri de partid încălcau legislația privind finanțarea partidelor.

Candidații la alegerile europarlamentare puteau veni cu bani pentru partid din contribuții proprii sau împrumuturi. Din venituri proprii, un candidat putea oferi cel mult 500.000 euro (2,5 milioane lei), iar din împrumuturi de la persoane fizice putea veni cu cel mult 660.000 de lei. O persoană fizică putea să împrumute un singur candidat la alegeri, potrivit AEP.

Schema ilegală din AUR

AUR și sponsorii săi din umbră au pus la cale o finanțare ilegală prin care peste 11 milioane de lei au ajuns în conturile partidului. Ramona Lovin, Cosmin Iosub, Daniel Biro, Mirela Irindea și Radu Fabian Cristian au împrumutat toți suma de 2,3 milioane de lei pentru a ajuta partidul în campania electorală. Suma depășea cu foarte mult limitele impuse de lege, de doar 660.000 de lei împrumut de la persoane fizice.

Toți cei 5 membri AUR erau pe lista pentru Parlamentul European, dar departe de locurile eligibile. Aceștia erau aproape de finalul listei, fără nicio șansă să prindă vreun fotoliu la Bruxelles. Astfel, a apărut întrebarea firească: de ce un candidat fără șanse la victorie ar veni cu sume atât de mari. De asemnea, Dan Tănasă, și el pe lista pentru Parlamentul European, a ajutat partidul cu 2,3 milioane de lei, dintre care 1,5 milioane lei erau împrumutați de la o persoană fizică.

În spatele acestora, s-au aflat mai mulți sponsori din umbră, care aveau deja acces la banii partidului. Unul dintre acești sponsori a fost chiar Maricel Păcuraru, care a dat împrumuturi de peste 1 milion de euro candidaților AUR. Maricel Păcuraru este patronul Realitatea Plus. În campania pentru alegerile europarlamentare, postul de televiziune a primit de la AUR suma de 10 milioane de lei (2 milioane de euro) pentru a promova candidații AUR. Maricel Păcuraru, sponsorul AUR, este un fost deținut, după ce a fost condamnat la 4 ani de închisoare, pentru „două infracţiuni de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată”.

O parte din banii pe care Realitatea îi încasa de la AUR pentru promovarea candidaților s-au întors la AUR sub formă de împrumuturi pentru candidații la europarlamentare. Toată această schemă a fost intermediată de o agenție de publicitare, DGI Multimedia Design SRL, care a fost înființată de Doina Grosu, cetățean din Republica Moldova. Această firmă coordonează campaniile online ale partidului și tot ceea ce înseamnă promovarea propagandei în online, TV și presă.

AUR pierde 22 de milioane de lei

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), cea care verifică cum sunt cheltuiți banii partidelor, a refuzat să deconteze această finanțare ilegală din AUR. În primul rând, AEP a observat că împrumuturile accesate de candidații AUR depășeau pragurile impuse de lege, de 660.000 de lei. În al doilea rând, AEP a văzut că o persoană fizică (Maricel Păcuraru) a împrumutat mai mulți candidați, ceea ce este din nou ilegal.

În total, AEP a refuzat să deconteze 11 milioane de lei către AUR pentru că era vorba de finanțare ilegală. În același timp, AEP a confiscat alte 11 milioane de lei de la AUR, în urma finanțărilor ilegale. Partidul pierde în total peste 22 de milioane de lei.

Sponsorii și membrii, afectați de decizia AEP

AUR și sponsorii săi din umbră credeau că vor reuși să păcălească AEP cu această finanțare ilegală. Membrii AUR luau împrumuturi de la persoane fizice, apoi așteptau ca AEP să le deconteze aceste împrumuturi după campania electorală. În final, sponsorii din umbră și-ar fi primit banii dați sub formă de împrumut.

Deciziile AEP au stricat toate socotelile din AUR. După ce AEP a refuzat să deconteze cele 11 milioane de lei, sponsorii din umbră nu vor mai primi nimic înapoi.

Partidul lui George Simion va trebui să găsească alte 11 milioane de lei pentru a plăti către AEP, pentru schemele ilegale de finanțare. AUR riscă să se trezească cu conturile blocate chiar în campania pentru prezidențiale și parlamentare dacă nu respectă legislația.

„Un exemplu recent şi flagrant al acestui abuz este modul în care Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a interpretat legea în mod tendenţios şi abuziv, blocând şi reţinând sume din fondurile utilizate în campania electorală a AUR. Această reţinere abuzivă are un scop clar: să limiteze resursele şi capacitatea noastră de a ne desfăşura activitatea politică. Practic, asistăm la cea mai clară dovadă de rea credinţă faţă de AUR şi la un atac direct asupra funcţionării democratice a partidului nostru”, a precizat AUR.

Partidul lui George Simion acuză abuzuri, deși nu a fost capabil să respecte prevederile legale privind finanțarea campaniei electorale. Candidații AUR s-au împrumutat sume uriașe, care sunt de aproape 4 ori mai mari decât limita legală de 660.000 de lei. În spatele acestor împrumuturi a fost o întreagă schemă de finanțare ilegală între AUR și diferiți milionari.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: