Skip to content
Externe

Finanțarea Ungariei ar putea fi redusă cu 65%. Ce soluție de compromis propune Comisia Europeană

Facebook

Comisia Europeană a propus duminică suspendarea a aproximativ 7,5 miliarde de euro din finanțarea alocată Ungariei.

După raportul extrem de dur împotriva Ungariei, adoptat săptămâna trecută de Parlamentul European, în care a învinovățit inclusiv Comisia și Consiliul de inacțiune, Executivul comunitar a propus duminică suspendarea a 65% din fondurile alocate Ungariei.

Este vorba de aproximativ 7,5 miliarde de euro din finanțarea alocată Ungariei, care ar urma să fie suspendate de la plată din cauza problemelor legate de statul de drept.

Comisia a deschis, însă, și calea spre un posibil compromis care să permită Budapestei să păstreze banii, aruncând astfel mingea în terenul Consiliului European.

„Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a declarat comisarul pentru buget Johannes Hahn reporterilor în urma reuniunii de duminică a Colegiului comisarilor.

Conform propunerii, Comisia recomandă suspendarea a 65% din fondurile alocate Budapestei pentru trei programe în cadrul politicii de coeziune a blocului.

De asemenea, Comisia a propus și interdicția ca vreun ban din bugetul UE să ajungă la fundațiile controlate de apropiații premierului Viktor Orbán.

În același timp, Hahn a lăudat cele 17 măsuri de reformă la care s-a angajat guvernul ungar.

„Prin aceste măsuri, Ungaria și-a asumat angajamente importante și publice în direcția corectă”, a spus Hahn.

Deși a salutat modificările propuse, Hahn a subliniat că, în așteptarea îndeplinirii etapelor-cheie de punere în aplicare, „în acest stadiu, există în continuare un risc pentru buget”.

De mai bine de 12 ani, guvernul premierului ungar Viktor Orbán a suscitat criticile societății civile și organismelor europene pentru subminarea echilibrului democratic.

Criticii vorbesc despre influența partidului de guvernământ asupra sistemului judiciar, controlul asupra unei mari părți a presei și corupția răspândită.

Bruxelles-ul s-a arătat preocupat, în special, de încălcarea statului de drept.

La sfârșitul anului 2020, UE a creat un nou mecanism care permite suspendarea acordării fondurilor către țările care au probleme sistemice în respectarea statului de drept.

Comisia a declanșat noul mecanism împotriva Ungariei în aprilie, ancheta sa fiind concentrată pe problemele legate de achizițiile publice și deficiențele în investigarea corupției.

Odată cu decizia de duminică, Comisia mută acum mingea în mod oficial către Consiliul UE, care devine astfel cel mai important factor de decizie.

Într-o declarație, Comisia a spus că propune „o suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune”, precum și „o interdicție de a încheia angajamente legale” cu așa-numitele trusturi de interes public din Ungaria.

Mai multe detalii, pe europalibera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *