Finanțările suspecte din AUR: cine este femeia care a împrumutat partidul cu 2,3 milioane lei

Mirela Daniela Irindea, alături de Claudiu Târziu, sursa foto: Facebook

AUR a avut numeroase finanțări suspecte în campania pentru alegerile europarlamentare, iar PS News continuă seria de dezvăluiri. Partidul condus de George Simion a primit împrumuturi de la persoane care în realitate nu pot justifica sumele uriașe pe care le-au oferit către AUR. Nimeni nu știe de unde vin banii care finanțează campaniile lui Simion.

Mirela Daniela Irindea era pe locul 35 pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare. Nu avea nici măcar cea mai mică șansă să ajungă în Parlamentul European, pentru că România are doar 33 de mandate. Mirela Daniela Irindea este și un personaj necunoscut în politica românească, neavând nicio funcție pe scena politică.

Totuși, Irindea a oferit partidului un împrumut în valoare de 2,3 milioane de lei, suma maximă pe care o permite legea electorală din România, pentru alegerile europarlamentare din 2024. Mirela Daniela Irindea a decis să-și ajute partidul cu acești bani pe care nu îi poate justifica cu veniturile pe care le are.

Cine este Mirela Daniela Irindea

Mirela Daniela Irindea este o discretă femeie de afaceri, care administrează două SRL-uri. Este asociat unic și administrator la SC Fortatraditiei SRL, o companie înființată în 2017 și cu o cifră de afaceri de doar 84.500 lei în 2023. Anul trecut, compania a avut profit de 59.085 lei.

Din declarația de avere reiese că, în 2023, Mirela Daniela Irindea a încasat 169.922 de lei din dividende de la Fortatraditiei SRL. Practic a scos din firmă mai mult decât produce această firmă. A băgat în buzunare de 3 ori mai mulți bani decât a avut profit această firmă.

Dividendul este parte din profitul unei companii distribuit acționarilor, conform Legii 31/1990, articolul 67. Prin urmare, Mirela Daniela Irindea ar trebui să dea explicații cum este posibil să aibă dividende mai mari decât profitul companiei.

Mirela Daniela Irindea mai este administrator și la firma SC Activelevel SRL, o companie care există doar pe hârtie, pentru că nu a declarat nicio cifră de afaceri de 2 ani.

Tot în 2023, fosta candidată AUR a mai încasat un salariu de 5.563 de lei de la Fortatraditiei SRL, pentru „relații publice” și alți 35.713 lei de la partidul AUR, pentru aceleași „relații publice”.

Irindea declară că are în conturi 8.100 de lei, un card de credit de 10.000 de lei și un împrumut la ING de 17 mii de lei. Nicăieri nu declară împrumutul de 2,3 milioane de lei. Nu menționează dacă s-a împrumutat la bănci sau la persoane fizice.

Cu această situație economică, Mirela Daniela Irindea a împrumutat partidul AUR cu 2,3 milioane de lei pentru campania de la alegerile europarlamentare. Acești bani ar fi putut să îi strângă în 12 ani, cu veniturile pe care le declară, însă nu are compania de atâția ani. De altfel, dacă urmărim profiturile declarate de Fortatraditiei SRL, observăm că din 2017, când s-a înființat, și până în 2023 a avut un profit total de 180 de mii de lei. Nici cifra de afaceri a companiei nu se apropie de 1 milion de lei. Prin urmare, i-ar fi fost imposibil să strângă 2,3 milioane de lei chiar și cu firma pe care o deține.

Din declarația de interese mai aflăm că Mirela Daniela Irindea este membru fondator și secretar al Asociației Mișcarea Unionistă, o altă asociație care cere unirea Republicii Moldova cu România. Însă banii asociației nu pot ajunge în buzunarele membrilor și nici atât nu pot finanța campanii electorale.

Finanțările suspecte din AUR, o vulnerabilitate pentru România

George Simion își face campaniile electorale cu banii primiți sub formă de împrumut de la membri de partid care nu au văzut 2,3 milioane de lei nici măcar în toată viața lor. AUR pare să aibă o schema de finanțare, care încă nu a intrat în atenția autorităților.

Persoane cu venituri mici împrumută AUR cu suma fixă de 2,3 milioane de lei, așa cum s-a văzut și în cazul lui Cosmin Teodor Iosub (detalii aici), care a oferit aceeași sumă. Lipsa de transparență privind finanțările AUR este o vulnerabilitate pentru România, deoarece banii pot proveni din diverse surse sau de la alte state. După alegeri, AUR va depune la AEP un raport cu cheltuielile din campanie, iar AEP va deconta cheltuielile care respectă legea. Astfel, AUR va primi banii de la AEP și va plăti „împrumuturile” acestea suspecte pe care le-a avut de la diferiți membri. Întrebarea firească este unde se vor întoarce cele 2,3 milioane de lei și în buzunarele cui vor ajunge.

Schema finanțărilor din AUR pare orchestrată de cineva care finanțează partidul lui George Simion, pentru că membrii care oferă aceste împrumuturi nu au de unde să scoată 2,3 milioane de lei din veniturile personale. PS News va continua seria de dezvăluiri și cu alți membri AUR care au finanțat campaniile electorale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: