Skip to content
Economie Politică

Finanțele au închis bugetul pe 2018. Cât este deficitul

Bucuresti Tv

Bugetul a înregistrat pentru 2018 un deficit de 27,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din PIB, sub ținta stabilită de Guvern, de 2,97% din PIB, potrivit datelor oficiale anunțate de Ministerul Finanțelor.

Oficialii guvernamentali au transmis în ultimele săptămâni mesaje că statul s-a încadrat anul trecut în țintă cu diferența dintre venituri și cheltuieli, însă în lipsa unor date oficiale publicate, mulți economiști și chiar piețele financiare au privit informațiile cu scepticism, arată Profit.ro.

De exemplu, în urmă cu două săptămâni, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că România a încheiat 2018 cu un deficit bugetar apropiat de 2,8% din PIB, iar anul acesta va diminua deficitul cu cel puțin 0,5 puncte procentuale.

După ce deficitul bugetar lunar a accelerat în noiembrie la un nivel foarte ridicat, de 5,1 miliarde lei, în decembrie gaura de la buget s-a majorat cu numai 1,3 miliarde de lei, o contribuție importantă având veniturile din ultima lună a anului, cu peste o treime mai mari față de media anuală și cu peste 10% peste cele din noiembrie.

Pe tot anul, veniturile au avansat cu 17,2%, ieșind în evidență contribuțiile de asigurări, TVA și dividendele luate de la companii, iar chetuielile au fost mai mari cu 16,8%, cu plusuri de 24% la costurile cu personalul și cu 28% la dobânzi.

România este privită acum cu neîncredere și considerată o țară tot mai riscantă de către investitorii de pe piețele financiare, în principal din cauza politicilor fiscale care introduc dezechilibre în economie.

Faptul că Finanțele au reușit să țină deficitul sub ținta de 2,97% este pozitiv, mai ales că veniturile au crescut în decembrie, iar temperarea deficitului nu a fost făcută doar din ajustarea cheltuielilor, prin artificii de amânare a unor plăti pentru anul următor, deși s-a apelat și la acestea, la fel cum statul a făcut și în alți ani.

Deficitul anunțat acum de Ministerul Finanțelor este pe cash, nu pe criterii ESA, standardul utilizat la nivelul UE pentru a evalua încadrarea în limita de 3% din PIB.

Chiar dacă deficitul ESA preia în sarcina lui 2018 și unele plăti amânate de Guvern pentru 2019, nivelul actual al deficitului cash face probabilă o încadrare în limita de 3% pe criterii ESA, întrucât România poate ajusta chelltuielile ESA cu suma virată la Pilonul II de pensii pentru anul respectiv, sumă care s-ar putea situa la circa 8 miliarde de lei.

Trebuie menționat că ministrul Finanțelor a declarat anterior că va miza anul acesta pe o execuție bugetară mai echilibrată față de anii trecuți, când foarte multe plăti erau lăsate de autorități în decembrie, incusiv pentru a vedea cum reușesc să închidă bugetul. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 295,1 miliarde lei au reprezentat 31,1% din PIB, comparativ cu 29,4% din PIB în 2017.

Procentual, veniturile au fost cu 17,2% mai mari, în termeni nominali, față de anul trecut.

Față de anul precedent au crescut încasările din contribuțiile de asigurări (+36,8%), în condițiile în care a avut loc transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, statul a forțat majorarea salariului minim pe economie, s-a majorat și câștigului salarial mediu brut, precum și numărul de angajați.

Veniturile din TVA au crescut cu 11,3% față de anului 2017, la 59,6 miliarde de lei, colectarea redresându-se din luna mai, potrivit aprecierilor MFP.â Veniturile din accize au fost în sumă de 28,5 miliarde lei (3% din PIB) cu 7,2% mai mari comparativ cu anul precedent.

Puteți citi mai multe AICI.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *