Skip to content
Economie

Finanțele nu sunt cu adevărat interesate de combaterea evaziunii fiscale. Se răzbună în schimb pe firmele mici, acuză patronatele

Alba 24

Statul consumă foarte multe resurse cu verificări către companiile mici, astfel că trebuie schimbată abordarea, a declarat recent Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, precizând că pe fiecare zonă de interes va acționa prin ANAF.

Trebuie schimbată abordarea, pentru că lipsa de venituri la bugetul de stat vine în special de la contribuabilii mari și mijlocii, nu neapărat de la cei mici. Prin controalele la  firmele mici, ANAF consumă foarte multe și în mod nejustificat resurse umane și financiare, pentru a găsi ceva ce nu justifică un astfel de act, a mai spus el.

Controalele Fiscului sunt îndreptate cu predilecție către firmele mici, abuzâncu-se de poziția de forță a autorităților. Una e să controlezi o companie care are colaborare cu firme de audit fiscal, financiar, și așa mai departe, și alta e să te duci la cele 400.000 de firme care au între 1 lși 10 salariați, care au un contabil mia mult sau mai puțin experimentat, la care controlorii ANAF pot stabili aproape întotdeauna o neregularitate”, a declarat, pe această  temă, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), în exclusivitate pentu PSnews.

Contribuția la veniturile statului, prin ANAF, vine cam jumătate de la firmele mici și cam jumătate de la firmele mari. Când ai niște resurse limitate, rezervele de a găsi ceva mai mult de fiscalizat sunt, e adevărat,  la firmele mari, nu la cele mici.

Evaziune fiscală se face și la companiile mari, și la cele mici. Problema este însă că la cele mari se face o evaziune mai sofistificată, denumită optimizare fiscală – legea este folosită mult mai inteligent decât poate să o facă un S.R.L. E nevoie deci de inspectori capabili, pantru a identifica abaterile, de care ANAF nu dispune, apreciem noi.

Și atunci le e mai simplu să controleze firmele mici, ”să le numere facturile””, a adăugat Pârvan.

Finanțele nu doresc cu adevărat să combată evaziunea fiscală

După părerea noastră, cei de la Finanțe nu sunt cu adevărat interesați în combaterea evaziunii fiscale”, a mai spus secretarul general al AOAR.

”Avem patru mari zone de evaziune fiscală știute, recunoscute și toată ziua comenate: tutunul, băuturile alcoolice, produsele petroliere  și produsele agricole. Toată lumea știe și recunoaște că aici sunt cele mai multe tentative de evaziune fiscală.

Patronatele cer de ani de zile ca Fiscul să facă echipe de control specializate, cu profesioniști în domeniu, că nu poți să îl iei pe ăla care controlează trei ciorapi, să îl trimiți la rafinărie, sa controleze, că nu are suficiente cunoștințe.

Trebuie așadar echipe formate din profesioniști remunerați pe măsură, pentru că miza este formidabilă, pentru a institui controale eficiente  pe domeniile de maximă evaziune fiscală”, spune reprezentantul patronatelor.

Din păcate, nu s-a vrut. Propunem de doi ani de zile un centru de control vamal, neutru, folosind tehnologiile moderne, astfel încât vameșii să fie supravegheți dintr-un centru unic. Deși soluția este pe masa ministerului de Finanțe, nici această măsură pentru combaterea evaziunii fiscale nu s-a vrut să fie adoptată”, susține Cristian Pârvan.

Firmele mici, sub talpa Finanțelor

Cam 20.000 de companii din România dau 80% din cifra de afaceri a țării. Ele reprezintă companiile mari, dintre cele 600.000 de firme active pe piață.  Este evident că, fără a fi neapărat o discriminare, sau a se considera o amenințare, pantru că din păcate anunțul ministrului de Finanțe are această sonoritate de amenințare, niște controale bine efectuate la firmele mari pot să aducă resurse suplimentare”, a adăugat reprezentantul AOAR.

Toată lumea spune că în Vest companiile mici sunt lăsate un pic mai libere și nu stau organele de control fiscal toată ziua pe capul lor”, mai spune Pârvan.

Din rapoartele anuale ale ANAF se poate constata ineficiența controalelor făcute la vămi, care iese din prejudiciile ridicol de mici constatate.

Din informații neoficiale, se pare că în prezent se dorește favorizarea creșterii monopolurilor pe antrepozitele fiscale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *