Declaraţia Unică va fi înlocuită. Finanţele renunţă la declararea anuală a estimatului pentru veniturile din alte surse

Sursa foto: Marcel Boloș

Declarația Unică actuală urmează să fie înlocuită cu o Declarație Unică Inteligentă/Digitală, anul 2025 urmând să fie unul de tranziție între cele două sisteme de declarare. Noua declarație va fi una precompletată și cu calcule deja făcute, în baza informațiilor pe care documentul le va extrage, în cazul fiecărui contribuabil, din toate modulele și bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA, e-Transport, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro.

De asemenea, urmează să se renunțe la mecanismul de estimare a venitului. Proiectul se află încă în lucru, la acest moment analizându-se și dacă noul formular se va numi Declarația Unică Inteligentă sau Declarația Unică Digitală.

„Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri referitor la Declarația Unică Inteligentă. Nu am avut o definitivare a terminologiei, dar așa intenționăm să îi dăm denumirea, Digitală sau Inteligentă. Aduce o serie de noutăți. Înlocuiește Declarația Unică actuală și, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declarație cu estimatul pentru următoarea perioadă.(…)”

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: