Skip to content
Economie Societate

Finanțele se împrumută iar de la bănci, dar nu se știe pentru cât timp. De unde provin incertitudinile

Sursa Zilei
" "

Băncile au revenit în ultimele două săptămâni la licitațiile organizate de Ministerul Finanțelor pentru vânzarea de titluri de stat, instrument prin care Guvernul se împrumută de la bănci, dar situația ar putea deveni oricând volatilă.

Motivele pentru cererea mai ridicată din partea băncilor sunt suma mică pe care statul vrea să o împrumute în februarie și plățile de circa 6,5 miliarde de lei pe care Finanțele trebuie să le facă către bănci în această lună, arată Profit.ro.

" "
" "

Potrivit economiștilor UniCredit, volatilitatea ar putea fi accentuată de modul în care avansează proiectul de buget pentru anul 2019, dar și de discuțiile dintre Banca Națională a României și Ministerul Finanțelor pe tema taxei pe activele bancare.

Taxa pe active, pe lângă impactul puternic asupra profitabiltății și stabilității sistemului bancar, s-ar aplica și portofoliilor de titluri de stat, adică banilor cu care băncile creditează statul și ar putea descuraja astfel instituțiile de credit să finanțeze Guvernul.

Ne așteptăm ca apetitul pentru obligațiuni ale statului să rămână volatil, pe măsură ce avansează bugetul pentru 2019 și aflăm mai multe informații despre taxele introduse pe finalul anului trecut. Faptul că randamentele au coborât de la nivelurile la care urcaseră recent, planul pentru un volum mic de emisiuni de titluri în februarie și suma mare de plată în contul obligațiunilor care ajung la scadență spre finalul lunii vor susține cererea pe piața titlurilor de stat, deși sentimentul ar putrea rămțne unul volatil, afectat de evoluția bugetului și de discuțiile dintreconducerea BNR și reprezentanții Ministerului Finanțelor„, a scris într-un raport săptămânal Anca Maria Negrescu, senior economist al UniCredit Bank România.

Statul a planificat să obțină în februarie de pe piața internă 2,13 miliarde de lei, din care 1,9 miliarde de lei la licitațiile principale și alte 225 milioane lei la sesiunile de alocare suplimentară.

În ianuarie, Finanțele au țintit în jur de 3,8 miliarde de lei, dar au atras mai puțin de 2 miliarde de lei, în condițiile în care cererea nu a acoperit nici măcar suma ofertată de stat, iar dobânzile au crescut.

Cererea din partea băncilor a crescut semnificativ în februarie, din cauza ofertei reduse de la Finanțe și a sumelor mari pe care băncile le vor încasa luna aceasta pentru titluri de stat ajunse la scadență.

La licitația de săptămâna trecută, statul a împrumutat 699 milioane lei (inclusiv 45 milioane lei la sesiunea suplimentară de a doua zi), după ce cererea din partea băncilor a depășit de circa patru ori față de oferta anunțată de Finanțe, de 345 milioane lei, din care 45 la licitația suplimentară.

Similar statul a luat, luni,  344 milioane de lei (10 la sesiunea suplimentară), după ce ofertele au totalizat 517 milioane lei comparativ cu suma pe care sintenționau să o atragă cei de la Finanțe, de 345 milioane lei.

Dobânzile pentru maturitatea de aproape 3 ani de săptămâna trecută și pentru cea de 7 ani de săptămâna aceasta au fost în linie cu cele din prima parte a lunii ianuarie, când statul a atras cel mai recent bani pe aceste scadențe.

Cererea mai ridicată din partea băncilor vine în contextul în care Guvernul a reușit să împrumute puțin și în condiții dificile în ianuarie, iar ministrul Finanțelor, eugen Teodorovici, a avertizat în ianuarie că Finanțele nu se vor împrumuta în orice condiții și este dispus să folosească banii din rezerva de valută a ministerului și să împrumute bani de la populație pentru a evita astfel sistemul bancar.

Băncile au avut un apetit foarte redus să crediteze statul pe începutul acestui an, din cauza riscurilor generate de întârzierea proiectului de buget și a temerilor că Guvernul va depăși pentru 2018 obiectivul de deficit bugetar.

Motivul principal al reticenței băncilor a fost, însă, introducerea taxei pe activele bancare, calculată în funcție de nivelul ROBOR, taxă care se aplică și titlurilor de stat.

Cu alte cuvinte, băncile împrumutau bani statului, dar trebuiau să achite și o taxă pe aceste titluri.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la finele lunii ianuarie, că a dat personal dispoziția ca MFP să nu împrumute nimic la cea mai recentă emisiune de titluri de stat, pentru care băncile oricum oferiseră doar o treime din suma dorită de finanțe și la dobânzi mari, susținând că are toate sumele necesare în trezorerie pentru finanțare pe minimum șase luni.

Puteți citi mai multe AICI.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *