Skip to content
" "
Politică

Finanțele se împrumută tot mai mult și tot mai repede de la bănci

agerpres.ro
" "

Ministerul Finanțelor a împrumutat 693,9 milioane de lei de la bănci printr-o emisiune de obligațiuni scadentă în trei ani, la o dobândă medie de 4,05%.

La finele săptămânii trecute, Finanțele au vândut obligațiuni de 644 de milioane de lei. Prospectul licitației era inițial pentru 600 de milioane de lei, însă băncile au depus oferte pentru titluri de circa 809 milioane de lei.

MFP a profitat de randamentele în scădere față de finele lunii octombrie, când a vândut la licitație aceeași serie de obligațiuni, în valoare de 693 de milioane de lei, dar la un randament mediu de 4,5%, anunță Profit.ro.

Vineri, ministerul a împrumutat 644 de milioane de lei până în iunie 2023 la un randament mediu de 4,52%. Această scadență este mai cerută de investitori, inclusiv cei instituționali, care au depus oferte pentru 1,35 miliarde de lei.

Statul plănuiește împrumuturi totale de 13,8 miliarde de lei în ultimele două luni din acest an, sumă necesară pentru a rostogoli datoriile scadente și pentru finanțarea deficitului bugetar. Până acum, în această lună, a împrumutat deja 2,9 miliarde de lei, incluzând licitația de azi.

Finanțele au un necesar de 72 de miliarde de lei pentru acest an, din care a acoperit o parte și din împrumuturi totale de 4,6 miliarde de euro de pe piețele externe.

Planul de împrumuturi a fost sprijinit, în ultimele trei săptămâni, și de Banca Națională a României, care a furnizat lichiditate sistemului bancar prin licitații repo cu alocare la cerere, lucru ce a dus dobânzile ușor mai jos.

Băncile au împrumutat pe o săptămână între 16,6 și 5,3 miliarde de lei. Banca centrală nu a mai reluat și astăzi operațiunile de furnizare de lichiditate.

În 28 noiembrie vor ajunge la scadență obligațiuni dintr-o serie deschisă în 2013 prin care statul a împrumutat, de-a lungul timpului, 7,6 miliarde de lei, astfel că lichiditatea din sistemul bancar se va îmbunătății spre finele lunii.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *