Finlanda va găzdui o nouă unitate de comandament terestru şi trupe ale NATO

Sursa foto: Flickr

Finlanda va găzdui o nouă unitate de comandament terestru a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a anunţat vineri ministrul finlandez al apărării Antti Hakkanen în urma unui summit al alianţei la Bruxelles, informează Reuters.

După decenii de nealiniere militară, Finlanda s-a raliat NATO anul trecut, ca răspuns la invazia declanşată de Rusia vecină împotriva Ucrainei.

„Mă bucur să anunţ că astăzi toate statele membre ale NATO şi-au dat consimţământul politic pentru obiectivele-cheie ale Finlandei în integrarea ei în NATO”, a spus Hakkanen.

„Finlanda va găzdui un centru de comandament al NATO şi vor fi prezente forţe terestre în Finlanda”, a adăugat ministrul finlandez al apărării.

Hakkanen a precizat că acest comandament finlandez al NATO va avea sarcina să conducă operaţiuni de război terestru în nordul Europei şi în Scandinavia.

El a refuzat să dezvăluie locaţia exactă a comandamentului sau cât de numeroase vor fi trupele NATO desfăşurate în Finlanda, spunând că se lucrează încă la planurile detaliate.

În noua structură de comandament a NATO, toate statele nordice vor fi subordonate Comandamentului Aliat pentru Transformare de la Norfolk, în SUA, orientat spre apărarea nord-atlantică, în timp ce noile state membre Finlanda şi Suedia rămân sub Comandamentul Întrunit al Forţelor Aliate de la Brunssum, în Olanda, a precizat Hakkanen.

„Cu aceste decizii, securitatea Finlandei şi în acelaşi timp securitatea Europei de Nord se întăresc şi de aceasta beneficiază în mod semnificativ securitatea întregii alianţei”, a mai spus ministrul finlandez.

Citește mai mult AICI

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: