Skip to content
" "
Societate

Firea a participat la Comitetul Naţional pentru Deşeuri. Angajament pentru o campanie privind colectarea selectivă

Inquam Photos / George Calin
" "

Primăria Municipiului Bucureşti şi, în special, Ministerul Mediului s-au angajat în demararea unei campanii de conştientizare a colectării selective a deşeurilor, a declarat, miercuri, edilul general Gabriela Firea, după ce a participat la întâlnirea Comitetului Naţional pentru Deşeuri, potrivit agerpres.

„Noi, ca autoritate locală, dar, în special, ministerul s-a angajat – şi cred că va fi un element extraordinar pentru întreaga ţară şi va fi un ajutor pentru toţi primarii din ţară – în demararea unei campanii de conştientizare a colectării selective atât pentru cetăţeni, cât şi pentru agenţii economici”, a spus Firea, la finalul reuniunii de la Ministerul Mediului.

" "

Ea a susţinut că va participa la toate reuniunile de acest gen pentru a rezolva problemele comune.

„Am răspuns prezent solicitării de a ne întâlni în Comitetul Naţional al Deşeurilor din partea noului ministru al Mediului, aşa cum voi face de fiecare dată, pe toate problemele comune pe care le avem de rezolvat, potrivit legislaţiei în vigoare. Am fost plăcut impresionată de înţelesul echipei pentru a lupta real cu poluarea, dar astăzi subiectul specific a fost cel referitor la depozitele de gunoi. (…) Primăria Generală a Capitalei are două contracte încheiate în 1999. În această perioadă doar s-au realizat acte adiţionale de prelungire, pentru că erau necesare, cu depozitul de deşeuri de la Chiajna şi Sectorul 1 şi anume Iridex şi Eco Sud din judeţul Ilfov, localitatea Vidra”, a declarat Firea.

Ea a afirmat că i-a comunicat ministrului Mediului că sunt mai multe sesizări din partea cetăţenilor privind anumite mirosuri care se degajă în jurul acestor gropi de gunoi.

Potrivit lui Firea, Alexe a spus că şi la nivelul Ministerului Mediului au fost în anumite intervale de timp astfel de reclamaţii. „Ne-a garantat tot sprijinul în vederea atât a analizării, cât şi a unor verificări şi controale suplimentare pentru a vedea în ce măsură cetăţenii care locuiesc în aceste zone suferă în urma poluării”, a menţionat Gabriela Firea.

Ea a spus că, în ceea ce priveşte ţintele europene în acest domeniu, fiecare are partea sa de responsabilitate – pe de o parte Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, dar şi Primăria Capitalei şi cele şase primării de sectoare, care au încheiate contracte cu operatorii de salubritate, unele datând de „ani buni de zile” şi care continuă, pentru că au fost semnate chiar şi pe 20 de ani şi este mult mai dificil să fie reziliate în cazul unor neînţelegeri sau reclamaţii care se primesc din partea cetăţenilor.

Potrivit primarului general, trei sectoare au contracte cu operatori de salubritate privaţi, în urma unor licitaţii încheiate în urmă cu mulţi ani, alte trei sectoare au găsit soluţii proprii de implementare a acestui serviciu prin societăţi nou înfiinţate sau prin direcţii.

Ea crede că fiecare a depus eforturi, dar probabil că rezultatul nu este cel „mulţumitor”, de aceea primarii de sectoare care s-au aflat la această întâlnire cu ministrul Alexe au garantat că eforturile vor fi susţinute în perioada următoare, dar este necesar sprijinul Ministerului Mediului pentru conştientizarea populaţiei în privinţa colectării selective.

„Ne-am dat cu toţii asigurările că vom contribui la eforturile ministerului şi noi, în ceea ce priveşte autoritatea locală, vom depune toate eforturile. Aceasta a fost garanţia dată. Săptămâna viitoare ne întâlnim şi cu reprezentanţii CJ Ilfov, pentru a stabili priorităţile comune în ceea ce priveşte valorificarea energetică a deşeurilor şi efortul comun de a nu pierde fondurile europene nerambursabile de pe POIM, care sunt acordate regiunii Bucureşti-Ilfov, urmând ca joia viitoare să ne întâlnim din nou pe această tematică pentru a transmite ministerului soluţiile comune găsite”, a adăugat Firea.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *