VIDEO Firea a recuperat de la Piedone 80% din voturile PSD. Surpriza care ar putea răsturna calculele la Capitală

CGMB
Sursa foto: Inquam / Alberto Grosescu

Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, sociologul Vladimir Ionaș, director Avangarde, a comentat rezultatele celui mai recent sondaj realizat de institutul pe care îl conduce, potrivit căruia Nicușor Dan ar câștiga alegerile pentru Primăria Generală cu 31% din voturi, în timp ce Gabriela Firea, candidata PSD proaspăt intrată în cursă, s-ar clasa pe locul secund cu 24 de procente, urmată de Cristian Popescu Piedone (PUSL), cu 20%. „Mai are de recuperat undeva la 20% din voturile Partidului Social Democrat, și din punctul meu de vedere, lucrul acesta se va întâmpla pentru că doamna Firea are un avantaj uriaș, anume că este percepută de către de către electoratul PSD din Capitală ca fiind un lider al partidului și ca fiind un un om care joacă un rol potrivit pentru domnia sa, de candidat la Primăria Capitalei”, este de părere directorul Avangarde.

Firea a recuperat de la Piedone 80% din voturile PSD

Potrivit sociologului, creșterea bruscă a Gabrielei Firea în sondaje se explică prin faptul că aceasta a reușit să recupereze, doar prin desemnarea sa în poziția de candidat al social-democraților la Primăria Capitalei,  aproximativ 80% din voturile Partidului Social Democrat care se duceau către Cristian Popescu Piedone.

„Este foarte devreme să putem spune cu siguranță cine va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei. Evident că, astăzi, când vorbim după această poză de moment, da, într-adevăr, câștigător pare a fi domnul Nicușor Dan. Dar în același timp, analizele secundare arată un lucru extrem de interesant: doamna Firea a recuperat instant, doar prin desemnarea sa, undeva la 80% din voturile Partidului Social Democrat, care se duceau către domnul Cristian Popescu Piedone. Mai are de recuperat undeva la 20% din voturile Partidului Social Democrat, și din punctul meu de vedere, lucrul acesta se va întâmpla pentru că doamna Firea are un avantaj uriaș, anume că este percepută de către de către electoratul PSD din Capitală ca fiind un lider al partidului și ca fiind un un om care joacă un rol potrivit pentru domnia sa, de candidat la Primăria Capitalei.

Și atunci, evident, că va recupera aceste procente și vom vedea, probabil pe la jumătatea lunii mai, cum va arăta topul, cum va arăta ierarhia și care va fi intenția de vot în acel moment, pentru că lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt într-o evoluție continuă în momentul de față”, a declarat Vladimir Ionaș, în direct la Puterea Știrilor.

Surpriza care ar putea răsturnare calculele la Capitală: dacă Piedone se retrage, Firea se întoarce la PMB

De altfel, potrivit sociologului, o retragere în ultim moment a lui Cristian Popescu Piedone din cursa pentru Capitală, o propulsează automat pe Gabriela Firea în poziția de primar. Depinde, însă, și cât va reuși Sebastian Burduja să rupă, prin campania pe care o va avea, din intenția de vot a lui Nicușor Dan, spune Ionaș.

„Cu siguranță este posibil să vedem o luptă umăr la umăr între Nicușor Dan și Gabriela Firea. Dacă până acum domnul Cristian Popescu Piedone se bucura de votul celei mai mari părți a electoratului care era împotriva actualului primar general, în momentul de față doamna Firea, mai degrabă va juca acest rol. Întrebarea, din punctul meu de vedere, care se pune și care este cea mai importantă este: cât va reuși domnul Burduja să rupă, prin campania pe care o va avea, din intenția de vot a lui Nicușor Dan?

O eventuală retragere a domnului Piedone ar transforma-o pe doamna Firea câștigător fără probleme, dacă mă întrebați pe mine. De asemenea, nu ar fi în interesul nimănui ca domnul Piedone să se retragă mâine și e mai probabil să facă acest pas în spate cât mai aproape de alegeri și să își declare susținerea pentru doamna Firea. Acesta ar fi scenariul cel mai pozitiv pentru doamna Firea, pentru că nu ar mai fi timp pentru o campanie extrem de negativă la adresa domniei sale, nu ar mai fi timpul necesar să creezi acea emoție negativă și atunci cred că un astfel de scenariu ar duce cu siguranță la o victorie”, a mai explicat directorul Avangarde.

Piedone se prăbușește. Firea recuperează distanța

După retragerea lui Cătălin Cîrstoiu, se schimbă radical ordinea clasamentului din cursa pentru Primăria Capitalei. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Cristian Popescu Piedone ar fi întrecut de Nicușor Dan și de Gabriela Firea, într-un nou sondaj realizat de Avangarde în București, la comanda PSD.

38% dintre persoanele care au participat la sondajul Avangarde, realizat la comanda PSD, spun că sunt mulțumiți de „cum arată lucrurile în București”, în timp de 11% dintre respondenți spun că nu sunt mulțumiți.

Sondaj/sursa foto: Avangarde
Sondaj/sursa foto: Avangarde

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Nicușor Dan ar fi votat de 31% dintre cei care au răspuns acestui sondaj, locul doi ar fi ocupat de Gabriela Firea cu 24%, iar Cristian Popescu Piedone s-ar clasa pe locul trei, cu o intenție de vot de 20%. Sebastian Burduja se clasează pe locul patru, cu 15%.

Sondaj/sursa foto: Avangarde
Sondaj/sursa foto: Avangarde

PSD se clasează pe primul loc la Consiliul General al Municipiului București, cu 31%. Următoarele partide preferate de bucureșteni în această cursă electorală sunt: ADU cu 25%, PNL cu 20% și PUSL cu 10%.

Sondaj/sursa foto: Avangarde
Sondaj/sursa foto: Avangarde

Decizia de a-l retrage pe Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost „o decizie bună” pentru 58% dintre cei care au participat la acest sondaj.

Sondaj/sursa foto: Avangarde
Sondaj/sursa foto: Avangarde

Alegerile europarlamentare au un câștigător cert, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. Alianța PSD-PNL ar fi votată cu 50% de bucureșteni, în timp ce ADU se clasează pe locul doi cu 26% și AUR cu un procent de 11%.

Sondaj/sursa foto: Avangarde
Sondaj/sursa foto: Avangarde

Sondajul Avangarde a fost realizat pe un eșantion de 1150 de persoane, cu vârste peste 18 ani din Municipiul București, iar eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 2,9%.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: