Skip to content
București

Firea nu vede cu ochi buni măsurile fiscale propuse de Mișa: Ar fi o lovitură foarte mare

jurnalul.ro

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, nu vede cu ochi buni măsurile fiscale propuse de către ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.

Revolutia fiscala promisa premierul Mihai Tudose, prin scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, starneste nemultumirea primarilor de municipii. Acestia spun ca masura va duce la scaderea cu pana la 30% a bugetelor de investitii, ceea ce ar fi catastrofal pentru respectivele orase. In cazul in care Guvernul nu renunta la aceasta masura, primarii cer masuri compensatorii cum ar fi cresterea cotei din impozitul pe venitul global care vine la primarii de la 41,75% la aproximativ 70%. Mihai Tudose promite masuri compensatorii, insa premierul nu a putut spune de unde vin banii, scrie Hotnews.

„Am transmis și în cadrul ședinței Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR) faptul că pentru toate primăriile de municipiu, nu doar pentru Primăria Municipiului București, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget, pentru investiții. Avem foarte multe proiecte in derulare, pe care ne dorim sa le finalizam si, de asemenea, avem proiecte noi care sunt acum in faza de realizare a studiilor de fezabilitate.

Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile – de aceea am solicitat și mă bucur că am primit un răspuns pozitiv și din partea premierului, o îmbunătățire a acestui proiect sau, dacă va rămâne în varianta actuală, stabilirea unui sistem de compensări. In Bucuresti, spre exemplu, situatia este si mai dificila pentru ca  asa cum stiti capitala contribuie la PIB-ul Romaniei cu 15%, dar primeste inapoi prin realocare doar 0,7%.

Este adevarat: suntem constienti ca trebuie sa existe o solidaritate si o distributie, ca si orasele mai mici si comunele sa beneficieze de sume destul de importante de la bugetul national, prin Ministerul de Finante, dar totusi parca este o diferenta mult prea mare intre 15% contributie si 0,7% ceea ce se intoarce la Primaria Capitalei”, a declarat edilul social-democrat din București, Gabriela Firea.

Citiți AICI ce spun alți primari, printre care PNL-iștii (foști PDL-iști) Emil Boc (Cluj-Napoca) și Gheorghe Falcă (Arad), dar și PSD-istul Robert Negoiță (Sectorul 3) și vechiul liberal Ilie Bolojan (Oradea).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *