Skip to content
București

Firea pregătește un revelion de 500.000 de euro. Show „piromuzical” de 5.000 de euro pe minut! DOCUMENT EXCLUSIV

4BusinessClass.ro

La cumpăna dintre ani, edilul PSD-ist Gabriela Firea pregătește o paranghelie de proporții epice în buricul Bucureștiului. Mai exact, potrivit documentelor oficiale intrate în posesia PSnews.ro, Primăria Capitalei (prin intermediul Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB) a decis să toace o sumă faraonică – peste 500.000 de euro! – pentru organizarea „evenimentului cultural și piromuzical Hit Revelion 2018”, în Piața George Enescu (din fața Ateneului).

Avertizăm că doar costul așa-numitului show „piromuzical” de la miezul nopții – care se va desfășura pe durata a numai zece minute, în proximitatea statuii Regelui Carol I – se va ridica, potrivit acelorași documente, la o sumă de aproximativ 50.000 de euro, ceea ce înseamnă că municipalitatea va plăti (din bani publici) nu mai puțin de 5.000 de euro pe minut. PSnews.ro a aflat că marea câștigătoare a licitației pentru organizarea bairamului din Piața George Enescu este o firmă apropiată de PSD și abonată la contractele cu Primăria Capitalei, în mod deja tradițional: ASC 360. 

Obsesia Gabrielei Firea: un eveniment politic pe bani publici 

Facem precizarea că, în realitate, piperatul „Hit Revelion 2018” nu reprezintă altceva decât versiunea finală a mai vechiului proiect politic promovat, în mod obsesiv, de către Gabriela Firea – ne referim la controversatul târg de Crăciun pe care pesedista s-a străduit fără succes să-l amplaseze chiar în Piața Victoriei, pentru a pune capăt protestelor #Rezist. În urma amplului scandal iscat, așa-zisul târg – despre care primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a recunoscut că a fost hotărât într-o ședință a conducerii PSD – a fost „topit” peste noapte (via ARCUB) în proiectul „Hit Revelion 2018”, care presupune, așa cum veți vedea, costuri totale de peste jumătate de milion de euro (repetăm: bani publici).

Vă amintim că, pentru prima oară în istoria posdecembristă, Bucureștiul are deja două târguri de Crăciun, amplasate (prin deciziile directe ale Gabrielei Firea) în Piața Constituției și în Piața Universității, cel din urmă fiind organizat tot prin intermediul ARCUB, instituție aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, unde PSD-ALDE dețin frâiele majorității (deseori și cu aportul PMP).

O licitație dubioasă

Potrivit informațiilor PSnews.ro, modul în care Gabriela Firea și ARCUB înțeleg să organizeze paranghelia din Piața George Enescu ridică multiple semne de întrebare în ceea ce privește transparența direcționării banilor publici. Bunăoară, cele două anunțuri privind organizarea licitației (foto sus) pentru realizarea evenimentului ”Hit Revelion 2018” au fost postate pe portalul www.licitatiipublice.ro abia pe data de 11 decembrie, cu toate că termenul-limită pentru depunerea ofertelor a fost chiar… 15 decembrie, ora 10.00, fapt care, inevitabil, a generat numeroase probleme. Așadar, firmele interesate au avut la dispoziție doar două-trei zile pentru a-și realiza întreaga documentație necesară, deși multe dintre actele și înscrisurile aferente unui astfel de demers nu pot fi emise de pe o zi pe alta, și cu atât mai puțin în decursul a câteva ore – până și eliberarea unui banal (dar indispensabil) cazier fiscal reprezintă o aventură în București.

De asemenea, conform surselor PSnews.ro, Caietele de sarcini (pe care vi le prezentăm în facsimil) nu au fost publicate oficial, odată cu cele două anunțuri privind licitația, ci au fost eliberate doar la cerere, ceea ce alimentează din plin suspiciunile că Primăria Capitalei face totul pentru a descuraja niște firme în beneficiul altora, cosiderate dezirabile în perspectiva contractelor cu statul.

Un bairam care sparge o jumătate de milion de euro!

Potrivit Caietului de sarcini aferent realizării evenimentului ”Hit Revelion 2018” (document prezentat în exclusivitate de PSnews.ro și păstrat la secret de către Primăria Capitalei – îl puteți descărca făcând click AICI), costul (cu titlu de ”valoare estimată fără TVA”) parangheliei din Piața George Enescu se ridică la suma de 1.990.000 RON, ceea ce reprezintă echivalentul a nu mai puțin de jumătate de milion de euro. Același Caiet enumeră multiplele condiții agreate de municipalitate, dintre care amintim succint: „amenajarea locației cu elemente de scenotehnică reprezentând, fără a se limita la scena propriu-zisă, sonorizare, video, lumini, containere, generatoare curent, structuri Layher și garduri de forță”.

Scena (foto sus) va fi realmente gigantică (20×14 m este dimensiunea minimă prevăzută între stâlpi!), iar per total, laolaltă cu diversele extensii, se poate întinde pe o suprafață de 38 m pătrați, permițând proiecții laterale și pe fundal. De asemenea, Primăria Capitalei are în vedere amplasarea unei complexe instalații de lumini, dar și a numeroase ecrane LED. 

Condiții cu adresă

Printre numeroase alte condiții de ordin tehnic și scenografic (care abundă cu o acuratețe cel puțin surprinzătoare), documentul invocă necesitatea unui car TV HD Brodcast ehipat cu 17 camere. În realitate, este de-a dreptul imposibil ca o firmă din România să îndeplinească în mod detaliat (sau măcar satisfăcător) exigențele Primăriei Capitalei, fără a cunoaște în prealabil conținutul Caietului de sarcini. O astfel de logistică de ultimă generație nu se contractează de pe o zi pe alta. Ca dovadă, de ani de zile, marile câștigătoare ale licitațiilor organizate de Primăria Capitalei sunt aceleași trei-patru firme apropiate PSD, singurele care satisfac întotdeauna criteriile stipulate în Caietele de sarcini.

Facem precizarea că Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice prevede: Principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție publică și a organizării concursurilor de soluții sunt: a) nediscriminarea; b) tratamentul egal; recunoașterea reciprocă; d) transparența; e) proporționalitatea; f) asumarea răspunderii”.

Cât ne costă ”o călătorie piromuzicală”: 5000 de euro pe minut!

Potrivit celui de-al doilea Caiet de sarcini (privitor la organizarea „spectacolului piromuzical” de la miezul nopții, care se va desfășura pe durata a doar zece minute – găsiți AICI documentul), costurile evenimentului se majorează cu 50.000 de euro – în condițiile în care „valoarea estimată fără TVA” este de 276.000 RON –, ceea ce înseamnă că Primăria Capitalei va plăti show-ul cu nu mai puțin de 5.000 de euro pe minut! (Documentația o puteți descărca de AICI.)

Iată ce își propune Gabriela Firea să le ofere bucureștenilor, în intervalul de numai zece minute: „Obiectivul urmărit este achiziția unui spectacol piromuzical care să se desfășoare pe fond muzical de 10 min, conform unui scenariu agreat de către Beneficiar. Conceptul se bazează pe o călătorie în lumea muzicii care va pune în valoare toate hit-urile industriei muzicale internaționale. Această călătorie va parcurge perioada anilor ’90 și perioada 2000-2017”. Acesta va fi cel mai intens moment al „evenimentului cultural Hit Revelion 2018”. Alte comentarii sunt de prisos.

Ce „bombițe”, „candele” și „mine” ne pregătește Firea 

În cele ce urmează, vă prezentăm tipurile de ”bombițe” și de ”mine” pe care Gabriela Firea intenționează să le cumpere din bani publici și să le detoneze timp de zece minute, la miezul nopții, lângă statuia Regelui Carol I și în imediata proximitate a Palatului Regal, la doar două săptămâni după funeraliile Majestății Sale Mihai I. Tipurile de materiale pirotehnice solicitate sunt:

  • baterii de bombițe multiple shot (220 buc);
  • baterii de bombițe single shot (2.282 buc);
  • candele (720 de lovituri);
  • 1.898 de bombițe și mine (284 buc).

Din același Caiet de sarcini aflăm și numărul minim de „lovituri” preconizate de organizatori: 5.404.

Cea mai avantajoasă ofertă economică?

Dacă exigențele tehnice și scenografice ale Primăriei Capitalei sunt detaliate de o manieră surprinzătoare, Caietul de sarcini al „Hit Revelion 2018” abundă în ambiguități, în special atunci când se pune problema precizării criteriului de atribuire a contractului pe bani publici.

Potrivit documentului, criteriul este: „Oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic – cel mai bun raport calitate-preț”, dar, în paragraful imediat următor, se stipulează că decizia finală nu este luată exclusiv în funcție de acest principiu, ci în conformitate cu un anumit „punctaj”, care ia în calcul și „oferta tehnică”, într-o proporție ridicată.

Astfel, criteriul final al atribuirii devine: „Punctaj maxim posibil ofertă financiară din total ofertă: 60 de puncte. Punctaj maxim posibil ofertă tehnică din total ofertă: 40 de puncte. Total posibil: 100 puncte” (paginile 11-12). Având în vedere aceste aspecte – invocarea unui „punctaj” despre care nu știm nimic –, suspiciunea că nu cea mai avantajoasă ofertă economică primează (ci cea care satisface exigențele tehnice ale Primăriei Capitalei) este cel puțin rezonabilă.

Se acceptă „plăți parțiale”

Alt aspect interesant este că Primăria Capitalei acceptă „plăți parțiale aferente serviciilor efectiv prestate”, ceea ce înseamnă că, dacă firma care a câștigat licitația nu deține fondurile necesare organizării „Hit Revelion 2018”, dar posedă întreaga logistică tehnică și scenografică solicitată de organizatori, banii sunt puși la dispoziție de municipalitate, și nu la finalul „evenimentului cultural”, la maximum 30 de zile de la data acceptării facturii fiscale.  

Documentație elaborată de un „expert cooptat”

De asemenea, atenția ne-a fost atrasă de faptul că întregul Caiet de sarcini al „Hit Revelion 2018” este elaborat de un „expert cooptat” – Nicolae Andreescu –, și nu de un specialist al ARCUB sau al Primăriei Capitalei. Regizorul evenimentului este Petre Năstase, cel care a conceput videoclipurile a numeroși artiști autohtoni și, totodată, spoturile electorale ale PSD la începutul anilor 2000, când campania social-democraților era coordonată de către Miron Mitrea.

Licitație pentru o firmă de casă: ASC 360

PSnews.ro a prezentat cele două Caiete de sarcini consilierului general Cătălin Deaconescu (PNL), care a avertizat că documentele ridică numeroase semne de întrebare, acreditându-se astfel ideea că licitația organizării evenimentului „Hit Revelion 2018” a fost aranjată cu adresă, tocmai pentru o cunoscută firmă de casă a camarilei PSD: ASC 360.

„M-am uitat pe specificațiile tehnice, mai ales la partea de scenă și scenografie. Observ că sunt foarte detaliate, mergând până la a specifica modul de prindere a ecranelor LED! Pare o achiziție cu dedicație și parcă ofertantul a scris specificațiile tehnice. Nu mă miră deloc că licitația a fost câștigată de firma ASC 360, una obișnuită în ceea ce privește contractele cu statul parafate prin intermediul ARCUB. Acest fapt poate fi demonstrat cu ușurință, doar printr-o simplă căutare în lista licitațiilor SEAP”, a explicat Cătălin Deaconescu pentru PSnews.ro.

Directorul ARCUB refuză să comenteze de Sărbători

Redacția PSnews.ro a încercat să obțină o poziție oficială chiar de la organizatorii „Hit Revelion 2018”, dar, contactată telefonic, Mihaela Păun – directorul Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București ARCUB – a refuzat să ne ofere orice clarificare. În schimb, ne-a reproșat că am deranjat-o în perioada Sărbătorilor, deși ocupă o funcție publică remunerată din bani publici, iar întrebările noastre vizau cheltuirea de fonduri publice.

„Eu sunt plecată din București și chiar nu am timp de declarații. Sărbătoresc Crăciunul! Orice aș zice, s-ar găsi destui diverși care să comenteze răutăcios. Așa că nu declar nimic! Dar chiar așa… să mă sunați de Sărbători?!” ne-a declarat Mihaela Păun.

„Aripi” în beznă. Cum batjocorește Firea memoria luptătorilor anticomuniști

 

 

 

Deși Firea risipește într-o veselie fonduri de-a dreptul faraonice pentru iluminarea festivă de Sărbători și pentru organizarea de târguri și de paranghelii cu artificii exorbitante, primărița pesedistă a uitat cu desăvârșire de iluminarea monumentului „Aripi”, dedicat memoriei tuturor luptătorilor anticomuniști din perioada 1945-1989. Mai mult chiar: de-a lungul ultimelor săptămâni, nici măcar cele opt proiectoare (montate încă de la amplasare, în decembrie 2015) nu au fost aprinse, monumentul fiind lăsat într-o beznă totală, chiar și în nopțile de 21 și 22 decembrie, deși „Aripi” comemorează și memoria numeroșilor luptători anticomuniști care au murit în București și în celelalte orașe ale României, în urmă cu 28 de ani.

Martirii din munți

Lăsarea de izbeliște a sugestivei opere (amplasată pe locul fostei statui a lui Lenin din Piața Presei Libere) este cu atât mai rușinoasă și mai absurdă, cu cât Gabriela Firea s-a încăpățânat să redenumească Herăstrăul cu titulatura „Parcul Regele Mihai I”, iar monumentul „Aripi” – situat la numai câțiva metri de gardul parcului – este închinat în special memoriei luptătorilor anticomuniști din munți, care (indiferent de culoarea politică) și-au dat viața pentru restaurarea monarhiei legitime, fiind hăituiți, torturați și executați fără milă de Securitate și de corifeii republicii comuniste ilegale (păpușați de la Kremlin).

De altfel, până și grabnica redenumire a Herăstrăului reprezintă o decizie neinspirată a Gabrielei Firea, în condițiile în care, inițial, parcul s-a numit „Carol al II-lea” (în perioada căruia a și fost instituit ca spațiu de agrement), iar relațiile puțin spus glaciale dintre Majestatea Sa Regele Mihai I și tatăl său sunt de notorietate pentru persoanele cu minime cunoștințe de istorie a românilor. Facem precizarea că monumentul „Aripi” a fost realizat de către artistul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deținut politic la Aiud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *