Skip to content
Politică

Firea, pregătiri febrile de alegeri. Se vrea premier? EXCLUSIV

metropotam.ro

Edilul Capitalei, Gabriela Firea, a oferit, un interviu pentru PSnews.ro  în care a vorbit despre desfășurarea campaniei electorale, din perspectiva primarului general, și pregătirea propriu-zisă a alegerilor parlamentare de duminică. În acest sens, Firea a precizat că a fost, în primul rînd, interesată de ofertele electorale care privesc Bucureștiul.

Mai mult, primarul general a discutat despre scurtarea programului pentru elevi, în ziua de vineri, subliniind că ar fi fost „de dorit ca programul de școală să nu fie afectat de campania electorală”, însă Guvernul este cel care decide astfel de chestuni organizatorice.

Totodată, Firea a dezvăluit dacă va accepta să fie prim-ministru, în cazul în care i s-ar propune o astfel de funcție.

Nu în ultimul rând, edilul Capitalei a fost întrebat de relația (din perspectiva strategiilor de dezvoltare a Bucureștiului) pe care o va avea cu viitorul guvern, în ipoteza în care acesta va fi unul de dreapta.

Valentin Busuioc: Suntem pe ultima sută de metri a campaniei parlamentare. Cum s-a văzut această desfășurare de forțe din punctul de vedere al primarului general?

Gabriela Firea: A fost o campanie care avut un contrast foarte puternic. Pe de o parte, am avut o tabără politică, compusă din PSD și ALDE, orientată pe prezentarea soluțiilor pentru cetățeni, cum ar fi creșterea salariilor și pensiilor pentru diminuarea decalajului față de veniturile europenilor, reducerea taxelor inutile pentru ca cetățenii să nu mai stea la cozi interminabile, finanțarea Sănătății și Educației pentru ca românii să beneficieze de condiții civilizate și de calitate în aceste două domenii prioritare. De cealaltă parte, am avut o tabără compusă din PNL și USR, care și-a concentrat aproape exclusiv comunicarea pe ideea că îl susțin pe actualul prim-ministru și pe atacuri politice la adresa PSD.

Pe mine, ca primar general, m-a interesat să văd ofertele electorale care privesc Bucureștiul. Pe linie politică, chiar am insistat la nivelul PSD să includă în programul de guvernare și proiectele prioritare pentru București. Iar, în acest sens, am reușit să-i conving pe colegi ca, în cazul în care PSD va forma viitorul guvern, să finanțeze ceea ce îi doare pe bucureșteni, iar aici mă refer la lărgirea pe patru benzi a centurii Bucureștiului, începerea Autostrăzii Inel București care să preia tot traficul greu prin afara orașului, extinderea rețelei de metrou, în primul rând către Aeroportul Otopeni, dar și către Pantelimon și, desigur, finalizarea magistralei către Drumul Taberei.

Programul PSD dedicat Capitalei a prevăzut și construcția unui Spital Republican, de mare capacitate și cu servicii de înaltă calitate, care va cuprinde și un campus adiacent cu o zonă rezidențială pentru personalul medical și un hotel pentru însoțitorii pacienților.

Pentru mine, ca primar general, aceste proiecte sunt foarte importante și am făcut apel la bucureșteni să nu stea în casă de alegeri, să vină la vot și să susțină aceste proiecte care le pot îmbunătăți semnificativ viața de zi cu zi.

Ca Primar General, m-am uitat cu atenție și la programele celorlalte partide pentru a vedea ce spun despre București. La USR, numele „București” apare doar de două ori în tot programul. O dată apare într-o paranteză – ceva legat de nanotehnologie, ceva SF, fără relevanță pentru problemele curente ale bucureștenilor. A doua oară apare într-o enumerare, printre altele. E o mare dezamăgire pentru că acest partid a intrat în competiția națională, urcându-se pe umerii bucureștenilor care l-au votat la locale. Poate că cer prea mult să fi făcut și ei un program special pentru  București, cum a făcut PSD. Dar m-aș fi așteptat să găsesc măcar un capitol sau măcar o pagină dedicată pentru Capitală. Bucureștenii care i-au votat la locale ar fi meritat măcar atâta lucru.

La PNL e și mai rău. Numele „București” apare o singură dată, iar acolo se critică faptul că se găsesc locuri de muncă doar în București și alte câteva mari orașe. Asta e tot.

Deci, la ce sprijin să mă aștept de la aceste două partide dacă vor forma un viitor guvern? Niciunul! De aceea, le spun bucureștenilor să vină la vot să voteze programul PSD pentru că cel puțin acest partid s-a uitat cu atenție la problemele Capitalei și a încercat să ofere soluții la ele. Avem șansa de a avea pentru prima oară o coerență perfectă la toate nivelurile administrative: primării de sector, Primărie Generală și Guvern.

Valentin Busuioc: În ce măsură considerați că este oportună scurtarea programului pentru elevi vineri, în contextul pregătirilor pentru ziua alegerilor?

Gabriela Firea: Nu sunt în măsură să mă pronunț în această privință. Nu știu cât de importantă e această măsură pentru buna organizare a procesului electoral.

În principiu, e de dorit ca programul de școală să nu fie afectat de campania electorală. De aceea se și interzice în lege ca partidele politice să desfășoare activități electorale în unitățile de învățământ în timpul programului școlar. Dar nu vreau să-i critic pe cei din Guvern care organizează alegerile pentru că e o chestiune pe care dânșii o cunosc mai bine. Ei s-au ocupat de-a lungul timpului de organizarea alegerilor și deci sunt mai în măsură să vă răspundă la această întrebare.

Valentin Busuioc: În ce formulă vedeți viitorul guvern și ce speranțe aveți de la el? Ca să pun punctul pe I: veți accepta să deveniți prim-ministru, în caz că vi s-ar propune? Dar altă funcție guvernamentală?

Gabriela Firea: Ca să pun și eu punctul, dar nu pe i, ci  la final de propoziție, pentru lămurirea definitivă a întrebării dvs., mai spun încă o dată că nu am intenționat și nu intenționeze să devin prim-ministru și nici să accept altă funcție în stat care ar implica încetarea, înainte de termen, a mandatului meu de la Primăria Generală.

Eu am promis bucureștenilor că voi rezolva multe probleme pentru ei în acest mandat, iar abandonarea acestui parcurs pe care mi l-am asumat ar fi o lipsă de respect față de cei care mi-au acordat încrederea. Ca jurnalist, am dezaprobat oamenii politici care s-au folosit de încrederea cetățenilor ca de o trambulină pentru a se lansa în funcții cât mai înalte. E inacceptabil pentru mine să fac acum exact ceea ce criticam la alți când eram jurnalist.

Referitor la formula viitorului guvern, cred că ar fi înțelept să așteptăm să vedem ce vor decide românii prin vot. Văd că se vehiculează tot felul de scenarii, cine va fi prim-ministru, cine va fi ministru, tot felul de formule de guvern. Eu le spun tuturor un adevăr foarte simplu: alegerile încă nu s-au încheiat. Iar cei care au ultimul cuvânt sunt cetățenii. Fiecare vot contează și cred că fiecare vot va cântări mult în ceea ce privește viitorul guvern. Să avem răbdare să vedem ce stabilesc românii, iar după aceea putem discuta despre cine și cum poate forma guvernul. Tot ce pot spune e ca oamenii să vină în număr cât mai mare la vot pentru ca viitorul guvern să fie încărcat de o legitimitate cât mai mare. Am văzut un guvern tehnocrat care nu a fost ales de cetățeni, care a avut legitimitate zero, dar și rezultate zero.

Îmi doresc ca viitorul guvern să fie votat pentru soluțiile de guvernare propuse și să aibă un număr cât mai mare de voturi. Eu ca primar general, care am fost aleasă de bucureșteni, știu foarte bine că fiecare vot înseamnă o răspundere pe umerii celui ales. Deci, cu cât vom avea mai multe voturi pentru viitorul Guvern – eu sper să fie PSD – cu atât mai responsabil va fi acesta față de cetățeni.

Valentin Busuioc: Dacă următorul cabinet va fi unul de dreapta, veți deschide discuții pentru București sau veți lucra în paralel, cu strategii separate de dezvoltare?

Gabriela Firea: Am spus tot timpul că voi cultiva dialogul indiferent cine sunt interlocutorii, dacă acest lucru e în avantajul bucureștenilor. La fel am procedat și în Consiliul General, când i-am invitat pe toți consilierii să participe la consultări, indiferent de la ce partid provin aceștia. Am considerat tot timpul că cei care ajung în astfel de poziții publice ajung pentru că sunt oameni care au investit încredere în ei. A cultiva dialogul cu acești reprezentanți este o formă de respect față de cei care i-au votat.

Din păcate însă, nu am găsit aceeași deschidere de dialog nici la nivelul opoziției din Consiliul General, nici la nivelul Guvernului Tehnocrat.

Dacă USR și PNL nu au menționat decât de două Bucureștiul, la și altele, nu mă aștept să primesc un sprijin deosebit de la aceste partide dacă vor forma viitorul guvern.

Dacă însă nu vor acorda atenție bucureștenilor să nu se aștepte că voi sta cu mâinile în sân. Am mai spus-o și cu altă ocazie. Dacă nu va fi un guvern PSD, voi declanșa un proces public prin care voi cere guvernului să îmi dea în administrare Centura Bucureștiului ca să mă ocup eu de finalizarea ei, pentru că până acum ei nu au fost în stare.

De aceea, spun că e important să avem un guvern PSD. Eu nu fug de muncă și nu voi arunca niciodată răspunderea mea pe umerii altora. Dar e foarte clar că voi putea lucra mai bine cu un partid care a ținut cont ce cererea mea și a inclus în programul de guvernare proiectele majore ale Capitalei, decât cu un guvern format din partide care nici măcar nu au nici măcar o pagină despre București în programele lor. De aceea, le spun bucureștenilor să vină să voteze pentru Programul PSD care pe lângă soluțiile generale de creștere a pensiilor și salariilor, de creștere a nivelului de trai, prevede și proiecte foarte importante pentru locuitorii Capitalei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *