Skip to content
București

Firea răstoarnă scara valorilor. Bucureștiul este condus de elita din Voluntari

Facebook/Gabriela Firea

Cuplul Gabriela Firea-Florin Pandele pare să își fi dat mâna în privința administrării instituțiilor reprezentative ale Bucureștiului.

Cei doi soți, cu funcții de primar general al Capitalei, respectiv al orașului Voluntari, au propulsat în fruntea unui spital de elită din București, un manager care are ca merite profesionale doar calitatea de medic-colaborator la unele secții din diverse spitale publice, fără a fi vreodată titularizat pe post.

Andrian Țîbîrnă este noul manager al Spitalului ”Alexandru Obregia” din Capitală, una dintre instituțiile medicale de elită din România, dar și o vacă de muls pentru camarila strânsă în jurul fiecărui primar general perindat în fruntea Bucureștiului, după cum arată o ivestigație publicată de Cătălin Tolontan pe blogul său.

Condus până nu demult de cuplul Monica Boer-Elena Faur, spitalul Obregia a intrat în atenția DNA ca urmare a unor contracte dubioase încheiate între unitatea medicală și firma Bi Euromconstruct, chestiune soldată cu reținerea Elenei Faur, fost director de achiziții în spital.

În ciuda dovezilor scoase în evidență de controalele Curții de Conturi, plăți pentru lucrări care nu pot fi dovedite, lipsa devizelor de lucrări, decontări duble, Firea decide să își încerce norocul în loteria ilegalităților comise ani în șir la spitalul bucureștean și îl racolează pe Țîbîrnă, angajat în cadrul Direcției de Sănătate a Primăriei Voluntari, pentru a ocupa postul de manager al unității medicale.

Iar Țîbîrnă se face remarcat din prima, după cum rată o înregistrare ambientală a cărei transcriere este redată pe tolo.ro și despre care autorii articolului susțin că ar reprezenta o discuție între noul manager și Mihai Nena, reprezentantul firmei Team IT:

Țîbîrnă: Nu-i asta, deci eu nu fac cum a fost până acum, ca să mă înțelegi…
Nena: Am înțeles, da, nu…

Țîbîrnă: Deci. Te duci la Anca, cel mai bine. La ei, la achiziții. Cu contractul… (nu se înțelege) Lucrare acolo, lucrare acolo. Asta ce-i cu el? Prelungim pe încă o lună, Nu-i pe o lună, e pe două… Că noi din lună în lună o să prelungim până nu se anunță… Tu ești pe SEAP, te înscrii, câștigi…
Nena: Sunt pe SEAP…”.

De altfel, întreaga elită din sistemul medical coordonat de Firea pare să fie recurtată pe criterii de apartenență la gașca formată în PSD Ilfov sau din clica aciuată în jurul lui Florin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

În iulie 2016, primarul general îl instalează pe Eduard Armeanu ca șef la ASSMB, inițialele instituției ce coordonează toate spitalele Primăriei. Armeanu este membru PSD în Ilfov și mâna dreaptă a Speranței Clișeru, fostul city-manager al Voluntariului, ajunsă și ea om cheie în administrația Bucureștiului.

Speranța Clișeru e nu doar mâna dreaptă a primarului Firea, ci și responsabilă cu sănătatea pe Capitală. Un alt caz îl reprezintă Gabriel Butnariu, fost director al Administrației Spitalelor București și fost consilier al primarului Pandele,  acum senator PSD, mai arată investigația lui Tolontan.

Bugetul anual de cheltuieli al spitalelor din subordinea Primăriei București se ridică la aproximativ 200 milioane euro. Odată cu instalarea lui Țîbărnă în funcție au reapărut și contractele cu BiEuromconstruct, lucrările prestate de aceasta, majoritatea introduse la capitolul reparații curente, fiind considerate ca supraevaluate cu 30%.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *