O clădire din centrul Capitalei a ajuns măr al discordiei între primarul Gabriela Firea și consilierii generali, destinația viitoare a imobilului urmând să se decidă în ședința din 08 iunie.
Decizia primarului general de a împinge iarăși propunerea de dare în administrare a clădirii din strada Ilfov, nr.3 către Academia Oamenilor de Știință din România ar putea inflama până și alianța PSD-ALDE din Consiliul General a Municipiului București 9CGMB), după ce, în urmă cu trei săptămâni consilierii au votat împotriva aceluiași proiect de hotărâre de consiliu.
Un prim semn al nervilor care clocotesc în CGMB vine in tabăra liberala, liderul consilierilor PNL, Ciprian Ciucu, manifestându-și încă de luna trecută revolta față de inițiativa Gabrielei Firea într-o declarație citată de news.ro.
„Această Academie nu ar trebui să primească nimic de la Primăria Capitalei. Din punctul meu de vedere, este o instituţie care nu are niciun merit pentru societatea noastră. Nimeni nu poate să-mi spună un singur membru, pentru că nu are. Această Academie este o ruşine şi nimic altceva şi nu văd de ce Primăria Capitalei ar vrea să le dea ceva acestor oameni care nu fac nimic. Mă opun şi grupul PNL va vota împotriva acestui proiect”, susține Ciucu.
În ceea ce privește membrii Academiei Oamenilor de Știință din România, liberalul pare totuși să se înșele, în aceasta figurând nume grele din vechea gardă a PSD, ca și unele personaje ce figurează și pe rolul unor instanțe de judecată în diverse dosare penale de răsunet.
Astfel, în academia condusă în acest moment de Adrian Badea sunt înscriși Ion Iliescu – cercetat în dosarul Mineriadei din 1990, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la opt ani de închisoare în dosarul ICA, Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare în același dosar și Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, inculpat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.
Printre membri figurează și Ecaterina Andronescu și Valeriu Tabără iar în 2010, Academia Oamenilor de Știință din România a încercat să îl racoleze și pe fostul președinte și primar al Capitalei, Traian Băsescu, singura contribuție notabilă a acestuia fiind asigurarea unui sediu pentru AOSR, în 2003.
Băsescu a refuzat însă titlul de academician oferit în urmă cu 7 ani. Tot de numele său se leagă și respingerea unei solicitări de restituire a imobilului în natură, formulată de CEC SA în 2003. Primarul de atunci al Bucureștiului a calificat solicitarea ca fiind „inadmisibilă”.