Firea: Toți copiii ar trebui să aibă noțiuni elementare de prim ajutor

cursuri de prim ajutor / Facebook Gabriela Firea
cursuri de prim ajutor / Facebook Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, este de părere că toţi copiii ar trebui să aibă noţiuni elementare de prim ajutor. Firea aminteşte, într-un mesaj postat pe Facebook, de cazul fetei din Cluj care a murit după ce s-a înecat cu un jeleu la şcoală şi nimeni nu a ştiut să-i acorde primul ajutor.

Gabriela Firea îi îndeamnă pe părinţi să îi înscrie pe copii la cursuri de prim ajutor.

Copiii trebuie să știe că primul ajutor poate face diferența pentru viața cuiva. Mă bucur că astfel de cursuri sunt considerate priorități la nivelul sistemului de protecție specială, pentru copiii de care au grijă autoritățile.

Mai jos, îi vedeți pe copiii de la Iași, aflați în grija Direcției de asistență socială și protecția copilului, care învață cum ar trebui să se comporte și să acționeze dacă s-ar afla într-o eventuală situație limită. Sunt multe DGASPC-uri unde se organizează, în colaborare cu Crucea Roșie, astfel de cursuri de prim ajutor.

Acordarea primului ajutor într-o situație de urgență este o chestiune pe care cred că ar trebui să o dezbatem mai intens și pentru care ar trebui să găsim soluții la nivelul societății în ansamblu, dar mai ales la nivelul comunității.

Sunt sigură că vă amintiți cazul cutremurător al fetei de 14 ani din Cluj, care a murit după ce s-a înecat cu un jeleu la școală și zeci de minute nimeni n-a știut cum să o ajute. Astfel de drame n-ar trebui să existe! Din păcate, statisticile arată că 8 din 10 români nu știu să acorde primul ajutor și nu cunosc nimic despre manevrele pe care ar trebui să le execute pentru cineva care are nevoie de asta, până la venirea ambulanței.

Nu este niciodată prea devreme să-i pregătim inclusiv pe copii pentru asta. Cu lecții și exemple pe înțelesul lor, prin joacă, cu demonstrații practice! Chiar și copiii care au doar 4 ani pot fi învățați cum să reacționeze în situații de urgență, în care trebuie să se pună pe ei la adăpost sau să-i ajute, după puterile lor, pe cei din jur.

Insist pe faptul că toți copiii ar trebui să aibă noțiuni elementare și să știe să se descurce în astfel de cazuri. Așa că-i încurajez pe părinți să-i înscrie pe copii la astfel de cursuri și, de asemenea, le recomand colegilor din toate Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului să apeleze la astfel de echipe de instruire pentru a le preda aceste veritabile lecții pentru viață copiilor și tinerilor pe care îi au în grijă”, este mesajul Gabrielei Firea.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: