Skip to content
Politică

Firea trage banul public într-o zonă gri. Bugete de sute de milioane EXCLUSIV

nineoclock.ro
" "

Un articol de Marius Jianu

Scandalul prin care primarul general al municipiului București, Gabriela Firea, este acuzată că încearcă sifonarea banului public prin externalizarea activității unor servicii din Primărie către 20 de firme-clonă create la foc automat de Consiliul General (CMGB) a ajuns joi, 11 mai, în instanța de contencios administrativ.

" "

Până acum, primele două runde de înființare a societăților comerciale din subordinea CGMB au costat bugetul local 2,4 milioane de lei, capital social vărsat în contul acestora, dar consilierii care au reclamat în instanță planurile lui Firea susțin că miza este una uriașă, de sute de milioane de lei anual.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura joi cu unul dintre consilierii generali USB / USR, ca să înțelegem cum se văd planurile primarului PSD din perspectiva opoziției bucureștene.

La rândul lui, Alexandru Gădiuță (fiindcă despre el este vorba) și-a exprimat neliniștea față de cele mai recente manevre ale edilului social-democrat.

„Pentru moment, hotărârile consiliului din martie și aprilie, prin care se stabilește înfințarea acestor societăți, nu au produs efecte decât în desemnarea unor persoane care să ocupe pozițiile în CA (consilii de administrație – n.r.) și AGA (adunările generale ale acționarilor – n.r.).

Sumele care ar urma să fie extrase din bugetele direcțiilor și serviciilor de specialitate existente deja în subordina Primăriei și încredințate acestor firme sunt imense. Vorbim de bugete care anul trecut au cumulat câteva sute de milioane de lei, a declarat pentru PSnews.ro Alexandru Gădiuță, unul dintre consilierii care contestă proiectele inițiate de către Gabriela Firea.

Din punctul său de vedere, argumentele prezentate de edilul-șef al Capitalei nu sunt susținute de realitate.

„Avem exemplul Ciclop Service SA, societate deținută de Consiliul General, care nu a putut câștiga licitația pentru întreținerea parcului auto al Primăriei din cauza prețului mare oferit pentru aceste servicii. Faptele contrazic argumentele doamnei Firea”, a acuzat Gădiuță.

Firmele înființate la propunerea primarului general al Capitalei ar urma să administreze domenii importante precum: spitalele, managementul traficului, parcările, consolidarea clădirilor, parcurile și grădinile, reabilitarea străzilor,  dezvoltare urbană, administrarea unor terenuri de sport, de afaceri imobiliare, de publicitate, de pază, iluminat public, întreținere de spații verzi, salubrizare și chiar dispecerizarea RATB.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *