Skip to content
Economie Societate

Firmele private, cu cifra de afaceri peste 5 milioane lei pe an, obligate să angajeze cel puțin un pensionar. Ce prevede legea

cluj-am.ro

Firmele care au capital privat şi afaceri de 5 milioane de lei în 2018 sunt obligate să angajeze minimum un pensionar în funcţia de consilier.

În 2019, firmele vor plăti consilierii pensionari cu 2.080 de lei brut lunar, adică salariul minim pe economie, în vigoare în acest an.

Se califică pentru acest post pensionarii care au cel puţin 30 de ani experienţă în domeniul în care au muncit şi realizări profesionale.

Pe 15 februarie 2019 a intrat în vigoare Legea privind valorificarea experienţei profesionale, acumulate de persoanele de vârsta a treia, prin angajarea în sectorul privat, arată economica.net.

Potrivit acestui act normativ, societăţile comerciale care au capital privat şi care la finalul anului 2018 au avut o cifră de afaceri de 5 milioane de lei au obligaţia să angajeze, cu contract individual de muncă, cel puţin un consilier în domeniile de expertiză ale societăţii şi să îl plătească cu salariul minim brut pe ţară, garantat în plată.

Se califică pentru postul de consilier, în condiţiile enumerate mai sus, pensionarii cu cel puţin 30 de ani experienţă profesională în domeniul în care au muncit şi cu realizări profesionale, potrivit art. 2 (3) din lege.

Modalitatea de recrutare

Pensionarii care vor să devină consilieri în condiţiile acestei legi vor întocmi un dosar în care îşi vor descrie experienţa profesională, pe care-l vor depune la Agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă.

Candidaturile primite la AJOFM şi la Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din Bucureşti vor fi înscrise în registrul naţional al consilierilor pensionari, pe care-l va întocmi ANOFM.

Pentru a putea fi înscris în acest registru, pensionarul ”trebuie să dovedească experienţă profesională de cel puţin 30 de ani în domeniu, precum şi principalele sale realizări profesionale”, potrivit legii.

În următoarele şase luni, firmele cu afaceri de 5 milioane de lei vor recruta pensionari în funcţia de consilier din baza de date pusă la dispoziţie de Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din ţară.

Ce riscă firmele nu se conformează

Firmele care nu angajează măcar un pensionar în postul de consilier, pe salariul minim pe economie, sunt pasibile de amenzi în valoare de 12.480 de lei în 2018. Amenda reprezintă echivalentul a şase salarii minime pe economie.

În 2019, consilierii pensionari vor fi plătiţi cu 2.080 de lei brut lunar, adică 1.263 de lei ”în mână” pe lună, potrivit legii.

Neclarități

Nici în articolul 1 din lege, nici în alt articol din lege nu e prevăzut clar şi explicit dacă cifra de afaceri rulată de firmele care au obligaţia să angajeze consilieri pensionari e cea netă sau cea brută, realizată în 2018.

Mai mult, legea nu oferă detalii despre realizările profesionale care califică pensionarul pentru funcţia de consilier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *