Skip to content
Puterea Știrilor Video

Fiscalitatea redusă, singura șansă a României să atragă investitorii, spune Mihai Daraban (CCIR): „Avantajul forței de muncă ieftine și la îndemână a cam dispărut”

Captură Puterea Știrilor

Invitat la ”Puterea Știrilor”, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a declarat că singura șansă pentru România să rămână atractivă pentru investitorii străini este „să păstreze actualul regim de fiscalitate, care este încă jos”. „Pentru că, vedeți, avantajul acela colosal cu care ne lăudam acum câțiva ani, cu forța de muncă ieftină și la îndemnă, a cam dispărut”, a spus Daraban, care a vorbit și despre efectele inflației asupra mediului de afaceri.

”Noi avem și o inflație care se rostogolește, o inflație care nu este creată de noi, care, bineînțeles se repercutează și asupra noastră. Eu nu sunt chiar atât de pesimist, chiar acum au apărut foarte mulți propovăduitori ai apocalipsei și ai recesiunii. Pe de altă parte, FMI și Goldman Sachs, dacă e să iau două entități, nu spun același lucru ca și Banca Mondială, pentru că iată că Europa, așa cum e ea, cu acest război, cu lupta asta pe energie, totuși a înregistrat o creștere de 0,6%. Pare mică, dar trebuie să ținem cont de ea.

Eu cred că noi avem niște challenge-uri mari, dacă e să mă refer și la România în mod special. Pe de o parte este acest challenge global al căutării de mijloace de producție în domeniul energiei, pentru a obține o energie ieftină. În cazul nostru, cred că trebuie să ținem foarte strâns de această fiscalitate pe care o avem, dacă am putea să o și scădem pentru că ne-a rămas un atu esențial în aducerea de investiții străine. România stă încă bine la capitolul fiscalitate, încă este o problemă legată de avantajul nostru de economie de subcontractor pentru că, până la urmă, energia aia scumpă nu mai este doar în România, ci este peste tot.

Trebuie să ne gândim la ceea ce va urma în valul următor și cred că va fi un val al relocării sferelor de producție, în special cele din Extremul Orient către matcă, către Europa, și atunci trebuie să rămânem atractivi la acest capitol, al fiscalității. Pentru că, vedeți, avantajul acela colosal cu care ne lăudam acum câțiva ani, cu forța de muncă ieftină și la îndemnă, a cam dispărut. Singurul lucru major pe care îl putem oferi unui investitor este actualul regim de fiscalitate, care încă este jos, sper să rămână, dacă vreți, codul fiscal pe care l-a introdus Victor Ponta.

Eu singurul apel pe care îl fac este acela că este singurul cartuș care ne-a rămas. Să nu schimbăm, dacă se poate să îmbunătățim ceva, să devenim atractivi din acest punct de vedere, pentru că nu avem alți ași în mânecă pentru a aduce investiții, singurul lucru care ne-a rămas este fiscalitatea. Și cred că, repet, la energie suntem la nivel european, forța de muncă lasă de dorit, și atunci singurul atu care ne-a rămas pentru care pot veni investitori în România este această fiscalitate. Care trebuie ținută cât mai jos posibil pentru a rămâne atractivi”, a precizat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *