Skip to content
Economie Societate

Fitch a revizuit în creştere perspectiva de rating a BCR şi BRD, după modificarea Ordonanţei 114/2018

www.orafunds.co.za
" "

Fitch Ratings a îmbunătăţit miercuri, de la „negativă” la „stabilă”, perspectiva de rating atribuită primelor două bănci din România, Banca Comercială Română SA (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale SA (BRD), şi a confirmat la „BBB plus” ratingurile lor pe termen lung, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, scrie Agerpres.

Decizia vine după ce, în ianuarie, Fitch a înrăutăţit perspectiva de rating, de la „stabilă” la „negativă”, pentru BCR şi BRD.

" "

Potrivit comunicatului agenţiei, revizuirea taxei pe bănci a redus povara asupra sectorului bancar şi indică o abordare mai puţin agresivă a Guvernului faţă de acest sector şi o disponibilitate rezonabilă a autorităţilor de a răspunde temerilor expuse de BNR şi alţi reprezentanţi ai industriei bancare.

Miercuri, Fitch a confirmat şi ratingurile de viabilitate al BCR şi al Băncii Transilvania S.A. (BT) la „bb plus”, al UniCredit Bank S.A. la „bb”, al Garanti Bank S.A. la „bb minus” şi al ProCredit Bank S.A. la „b plus”, scrie Agerpres.

Fitch precizează că acţiunile de rating vin după modificarea Ordonanţei 114/2018 de către Guvernul României, „care indică un risc moderat al intervenţiei guvernamentale în sectorul bancar”.

Taxa pe activele financiare nete ale băncilor va fi o taxă anuală plătită semestrial, iar în 2019 primul termen de plată este 25 august, a anunţat în 29 martie ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după o şedinţă de Guvern în care au fost aprobate modificările Ordonanţei 114/2018.

Potrivit modificărilor, dobânda pentru creditele acordate în monedă naţională va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Taxa pe active financiare nete va fi aplicată în funcţie de cota de piaţă a băncilor şi va varia între 0,4% pe an, pentru instituţiile cu o cotă de piaţă mai mare sau egală cu 1%, şi 0,2% pe an pentru cele cu o cotă de piaţă sub 1%.

Conform Fitch, „modificările reduc semnificativ presiunile asupra perspectivei profitabilităţii băncilor, comparativ cu versiunea iniţială a Ordonanţei 114/2018 din decembrie 2018”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *