Skip to content
Opinii & Analize

Florian Bichir: Blestemul lui Nicolae Iorga și anexarea Basarabiei

https://www.facebook.com/florian.bichir
" "

Acum 80 de ani, sfârșitul lui iunie 1940, a avut loc primul act care avea să ducă, în următoarele două luni, la destrămarea României Mari, scrie Florian Bichir pe EVZ.ro.

Am așteptat cuminte să treacă data de 28 iunie. O dată ca o rană profundă, nevindecată în trupul, dar mai ales în sufletul românesc.  Prin nota ultimativă din 26 iunie 1940, ora 22, pe care comisarul poporului pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Mihailovici Molotov, i-a prezentat-o ministrului plenipotențiar al României la Moscova, Gheorghe Davidescu, i se cerea României retrocedarea Basarabiei până pe 28 iunie și transferul părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică, sub imperiul amenințării cu agresiunea militară.

" "

Carol al II-lea, conform Memoriilor sale (Însemnări zilnice) mai mult interesat de BAC-ul lui Mihăiță, a convocat în cursul zilei de 27 iunie două Consilii de Coroană: primul de la ora 12 la ora 14.30 şi al doilea de la ora 21 la ora 22. După discuții aprinse, participanții la Consiliu au decis să accepte ultimatumul sovietic. Se ştie că în final, la cel de-al doilea consiliu numai 6 voturi, din cei 26 prezenţi au fost pentru rezistenţă. Reprezentanții armatei prezenți la discuții au invocat imposibilitatea rezistenței armate datorită situației militar-strategice pe continent și a lipsei de dotare a armatei. Decizia finală urma să-i aparțină Regelui Carol II, în condițiile în care Consiliul de Coroană avea un caracter pur consultativ.

Circar, Carol al II-lea cedează, dar se va asigura că poporul va fi informat de opțiunea sa pentru rezistență…Seara mai și notează în Jurnalul său: ˮOh! Ce zi îngrozitoare, de cumplită durere şi zi de absolută laşitate a unor români. Am ieşit din infernul zilei de astăzi moralmente zdrobit şi îmbătrânit cu 10 aniˮ.

S-au opus doar șase persoane a căror nume merită azi, la 80 de ani de la pierderea Basarabiei, amintite din nou:  Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ştefan Ciobanu, Ernest Urdăreanu.

Puteți citi articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *