Skip to content
Politică

Florian Bichir: Cazul Caracal este o pleașcă pentru Federația Rusă

Istoricul Florian Bichir apreciază, într-un editorial pentru Evenimentul Zilei, că un astfel de caz precum cel de la Caracal reprezintă „o pleașcă” pentru Federația Rusă, subliniind că „dacă nu vom fi atenți acestă tragedie va produce pagube mari în privința securității naționale„.

„Nu sunt un specialist în drama de la Caracal. Pe de o parte nici nu îmi doresc, pe de altă parte nu am pregătirea. Spre deosebire de alții am decența de a nu comenta atunci când nu mă pricep și nu am datele necesare.

" "
" "

Altceva am sesizat în acest caz tulburător, dramatic, care a pus pe jar o țară întreagă. Și am spus-o răspicat la Realitatea TV și B1. Aceea că un astfel de caz este o pleașcă – ca să-l parafrazez pe Paleologu – pentru Federația Rusă. Și că dacă nu vom fi atenți acestă tragedie va produce pagube mari în privința securității naționale. Pentru că rușii nu vor ezita să facă din acest eveniment funest o campanie antiamericană. Din nefericire, nu m-am înșelat.

Spre deosebire de alți confrați citesc cu regularitate „Observatorul militar”, săptămânalul Ministerului Apărării Naţionale. Ba chiar sunt abonat la el, din solidaritate de breaslă. Ei bine în ultimul său număr, oficiosul armatei publică un dosar impresionant sub titlul “Deveselu, ținta știrilor false rusești”. Un capitol interesant este cel botezat “Cazul Caracal și efectul „Sputnik” asupra presei românești”. “De la începutul scandalului, varianta în limba română a agenției propagandistice Sputnik.md a publicat peste 130 de articole despre cazul Caracal. Începând cu 28 iulie, site-ul finanțat de Moscova a adunat speculațiile sau articolele apărute în presă despre rețelele anterioare de trafic de minore, le-a amestecat și le-a legat de militarii de la Deveselu.

Un fapt extrem de elocvent în demontarea campaniei de dezinformare lansată de propagandiștii de la Sputnik este și intervenția celor de la EU vs Disinfo, inițiativă oficială la nivelul Uniunii Europene.

Specialiștii în comunicare de la Serviciul European de Acțiune Externă al UE susțin că informațiile diseminate de propaganda rusă, potrivit căreia autorul crimelor de la Caracal era parte a unei rețele care furniza fete pentru militarii americani de la Deveselu, reprezintă o nouă încercare de a manipula și a interpreta în mod eronat rolul sistemului de apărare antirachetă și personalul acestei facilități.

Experții de la EU vs Disinfo susțin că această metodă, în care presa prorusă utilizează informații false pentru a discredita trupele NATO, a mai fost folosită în cazul unei povești false privind un viol comis în Lituania de un militar german, în 2016”.

Publicația mai scrie că: „Profitând din plin de situație, tovarășii de la Sputnik au aplicat strategia maskirovka și au lansat în mod constant pe piață teorii fantasmagorice despre Deveselu și prezența militară americană. Rețele pentru americani? Detalii inedite legate de Deveselu, prețuri în Caracal și… Natașa; FBI, invitat la Caracal. Presa a avut dreptate: americanii sunt implicați!; Armata SUA, lovită oficial: agresiuni sexuale. Un mic trafic de influență la București; Klemm, obligat să explice public: E o legătură între americani și scandalul Caracal?; Ambasada SUA – gaz pe foc în scandalul Caracal și al suspiciunilor legate de baza Deveselu – acestea sunt doar câteva dintre titlurile unor articole propagandistice publicate de jurnaliștii cu epoleți rusești pe sub tricou, de la Sputnik”.

Rușii știu meserie. Vorba celebrului propagandist Dmitri Kiseliov: „Vremea jurnalismului imparțial a apus. Obiectivitatea este un mit”.

Și fiindcă tot vorbeam de Armată se cuvine să îi spunem public un “La mulți ani” marelui istoric Adrian Pandea, directorul renumitei Edituri Militare, care pe 7 septembrie împlinește 64 de ani. Moment de nou început, nu de pensie cum și-ar dori câțiva inconștienți inculți”, scrie Florian Bichir.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *