Skip to content
Politică

Florian Bichir: Decembrie 1989 – Malta. Împărțirea lumii și soarta României!

PS News

Oficial Războiul Rece s-a terminat în 1991 când Tratatul de la Varșovia (OTV) și-a dat obștescul sfârșit și a fost dizolvat la întâlnirea de la Praga, pe 1 iulie 1991. Că el a reînceput e o altă problemă!

Însă cea mai importantă înțelegere între marile puteri, după Yalya din 1945 a fost cea de la Malta din 2 și 3 decembrie 1989, la doar câteva săptămâni după căderea Zidului Berlinului. La acestă întîlnire – sau Summit cum i se spune acum – Președintele SUA, George H. W. Bush și Secretarul General Sovietic, Mihail Gorbaciov au căzut de acord asupra împărțirii lumii, scrie Florian Bichir în evz.ro .

Întâlnirile au avut loc în Marea Mediterană , în largul insulei Malta, la cererea lui Bush care ținea morțit să îl imite pe președintele Roosevelt vestit pentru întâlnirile sale cu liderii străini la bordul navelor. Delegația sovietică a folosit crucișătorul de rachete Slava , în timp ce delegația SUA își avea dormitoarele la bordul USS Belknap. Mediterana agitată i-a forțat până la urmă pe cei doi lideri mondiali să se întâlnească la bordul Maksim Gorkiy, o navă de croazieră sovietică. Nici astăzi nu se cunosc în detaliu toate discuțiile. În plus la Malta nu s-a semnat nicio bucățică de hârtie! La summit, în semn de semnătură, președintele american George Bush a prezentat tuturor participanților la conferință o bucată din Zidul Berlinului .Cert este că Războiul Rece luase sfârșit.

Deși soarta României a fost cert o bază solidă de discuții, mulți ani destui neofiți, pârliți sau de-a dreptul idioți utili au contestat întâlnirea dar și înțelegerea de la Malta. Este meritul – și trebuie subliniat asta – a lui Ion Cristoiu care a publicat în presa română monunemntul ridicat de maltezi în fața portului din Marsaxlokk unde a avut întâlnirea. În Birżebbuġa (în limba malteză Birżebbuġa înseamnă „locul măslinelor”) este ridicat un monument. Pe monumentul “End of Cold War Memorial” scrie în malteză, engleză și rusă: “Sfârșitul Războiul Rece”.

Pentru amatorii de senzații tari sau cei cu probleme de citit atașaz și 2 fotografii…

Deși pare increbibil Securitatea a aflat ce s-a discutat la Malta, iar generalul Iulian Vlad i-a înaintat lui Ceaușeșscu un document ultra secret. Raport olograf, exemplar unic, semnat și parafat de generalul colonel Iulian Vlad – șeful D.S.S a fost publicat integral și în exclusivitate de istoricul Dan Andronic. “…Din datele de care dispunem rezultă că la întâlnirea dintre Bush și Gorbaciov ar urmă să se discute și problema exercitării de noi presiuni coordonate asupra acelor țări socialiste care nu au trecut la aplicarea de „reforme reale -, fiind avute în vedere îndeosebi R.P. Chineză, Cuba și România…”.

Va fi iar SCANDAL în Familia Regală?! Gestul total neașteptat al Regelui Charles
Știm ce s-a întâmplat în România. Doar Mihail Gorbaciov îl atenționase public că nu v-a prinde în viață 9 ianuarie 1990… D

Din nefericire, Războiul a reînceput!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *