Skip to content
Societate

Florian Bichir: Mulţi dintre noi nu mai ştim să sărbătorim Paştele

Facebook
" "

Ziaristul Florian Bichir, scrie într-un editorial pe evz.ro, că postul Paștelui a ajuns ori să ni se pară ”un obicei arhaic, specific numai babelor”, ori a ”fost confiscat de vedete anorexice care sunt vegetariene şi presupun că neconsumând carne sunt mântuite apriori”.

”Luni a început Săptămâna Patimilor, cea mai profundă şi mai zguduitoare săptămână a creştinismului şi, poate, a întregii civilizaţii. Este săptămâna în care au loc cele mai importante evenimente din istoria mântuirii, începând cu ultimele învăţături trimise de Hristos ucenicilor Săi şi sfârşind prin Jertfa de pe cruce, punct culminant al întregii activităţi a Mântuitorului: iertarea păcatelor omenirii.

" "

Cina cea de Taină, vinderea lui Hristos de către Iuda, Patimile, Răstignirea, Coborârea lui Hristos la Iad… acel sfâşietor strigăt: „Eli, Eli, lama sabachthani” (Doamne, Dumnezeul meu, pentru ce M-ai părăsit?!).Dumnezeu plânge. Dumnezeu suferă pentru că e părăsit de oameni. Iar Dumnezeu a fost şi om. „Ecce Homo” („Iată Omul”) a spus Pilat din Pont când l-a prezentat pe Hristos mulţimii!

„A trăi Paştele – asta presupune a te duce la Biserică; a te ruga acolo; a te supune – ceară moale şi receptivă – tuturor sugestiilor transcendenţii; a te pregăti pentru coborârea harului, lăsându-te purtat pe unda caldă şi învăluitoare a cultului – minunată propedeutică la deschiderea cerurilor. Înţeleg însă că asta nu se mai poate”, scria, parcă ieri, Nae Ionescu (ziarul „Cuvântul”, 1 mai 1932).

Da, nici azi mulţi dintre noi nu mai ştim să sărbătorim Paştele. Postul pare a fi un obicei arhaic, specific numai babelor. Sau a fost confiscat de vedete anorexice care sunt vegetariene şi presupun că neconsumând carne sunt mântuite apriori. O vorbă proastă mă ucide: ce, astea mai sunt vremuri să ţii post, să mergi la biserică? Creştinismul pare în mintea unor pseudointelectuali – spun pseudo pentru că cei autentici au frică de Dumnezeu – un simplu ritual, o legendă”, scrie Florian Bichir.

Textul integral poate fi citit aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *