Recentul proiect al Ministerului Apărării Naționale de a promova o lege-cadru a Direcției Generală de Informații a Apărării (DGIA) a provocat reacții vehemente, unele pueril-infantile, provenite majoritatea din zgura primilor ani post-revoluționari când anti-securismul făcea audiențe record, scrie Florian Bichir în EVZ.
„Este deja public că am fost în favoarea acestor modificări legislative, mai ales că acestea prevedeau un control parlamentar. Împotriva proiectului a fost prietenul Victor Ciutacu, iar călduț-leșinat, cu neutralitatea unui român obiectiv a fost Dan Tapalagă. Spre marea mea dezamăgire, restul presei a fost complet absentă din acest necesar areal al dezbaterilor publice.
Nu voi relua argumentele mele, pentru că nu acesta este rolul acestui articol/comentariu. Acela de a îmi justifica părerile, opiniile. Numai simplul fapt că serviciul de informații al Armatei căpăta un control parlamentar mi-a fost de ajuns. Nu mai explic conjunctura internațională, cu România prinsă între două războaie cumplite: cel din Ucraina și cel din Fâșia Gaza. Nici necesitatea unui cadru legislativ corect, pertinent și relativ independent precum are AMAN (Direcția de Informații Militare a Forțelor de Apărare Israeliene), DRM – „Direction du Renseignement Militaire” a Franței sau DIS – Serviciul Militar de Informații (The Defence Intelligence Staff) al Marii Britanii ca să dau doar câteva exemple. Din nefericire, puținele comentarii s-au rezumat la “securiștii armatei”, “spionii militari” și alte termene neghioabe care vădesc faptul că de la 34 de ani de la revoluție este încă nevoie de o cultură de securitate.
Din nenorocire societatea noastră suferă încă de un anti-securism latent care a căpătat mutații înfiorătoare, ca un virus scăpat de sub control. Evident, e mult mai ușor să-ți găsești scuze politice de genul “omul e al pădurii din stânga, din dreapta” – o adevărată obsesie națională – decât să îți asumi un joc democratic.
Cu toate tarele acestei dezbatri nu eșuate, ci avortate cred că e timpul ca societatea să se îndrepte spre o dezbatere a serviciilor de informații. Nu cred în implicarea SRI și SIE – cele două instituții naționale în acest caz. Nu aveau niciun interes pentru că și ele suferă. Serviciul Român de Informații(SRI) funcționează după o lege din 1991 – legea 51/1991, iar Serviciul de Informații Externe (SIE) după una din 1998 – legea nr. 1/1998. Datele s-au schimbat de mult. În 1991 România abia se elibera din Pactul de la Varșovia. România a aderat la NATO în 2004! Nu poți fi la zi, performant, cu legi de acum 32 sau 25 de ani. Ca să nu mai vorbesc de lipsa unui cadru legislativ, o lege a ofițerului de informații care să-l protejeze, dar și să-l împiedice la abuzuri de genul poliției secrete, cancerul sistemelor totalitare de informații.
Spre cinstea lor cele două instituții SRI și SIE s-au chinuit în nenumărate rânduri – având chiar consultanți occidentali – să schimbe aceste legi demne de Codul lui Calimachi. Și le-am lăudat atunci strădaniile, chiar cu riscul de a fi etichetat în acestă societate de fanfaroni leproși drept omul serviciilor, sau mult mai plastic – un securist!
Serviciile nu au reușit, iar vina a fost împărțită în ochii opiniei publice între politicieni și servicii. Este foarte limpede că visul, dorința supremă a oricărui serviciu e să nu aibă nicio lege, să nu răspundă în fața nimănui. Dar un control parlamentar e strict normal și obligatoriu. Joaca aceasta dintre politicieni și servicii, acest balet cocoșat și dizgrațios al politicii române trebuie să înceteze. E scârbos și împotriva firii.
Hai să vorbim de o nouă legislație! Unde nu există lege, nu poate funcționa decât fărădelegea!”.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News