Skip to content
Politică

Florian Bodog intervine în disputa privind gărzile medicilor: Ministerul Muncii ar fi pregătit o compensație pentru ei și profesori!

Senatul a respins ieri propunerea legislativă conform căreia gărzile medicilor ar urma să fie considerate vechime, iar inițiativa ar urma să ajungă la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Pentru o explicație cu privire la votul negativ al majorității din Senat, l-am contactat pe senatorul și fostul ministru al Sănătății Florian Bodog, care a oferit câteva explicații în exclusivitate pentru PSNews.

" "

Astfel, acesta afirmă că în cazul în care legea propusă de membrii opoziției ar fi adoptată în acea formă, s-ar fi produs un dezechilibru în câmpul muncii atât printre medici, cât și pentru alte categorii sociale:

”Decizia s-a luat pe baza propunerilor venite de la comisiile de specialitate, însă, din punctul meu de vedere, modul prin care se dorea reglementarea era incorect pentru că ar fi dat naștere la inechități. Se consideră că perioada de gardă este al doilea loc de muncă. Sunt mai multe persoane în România care au al doilea loc de muncă și noi am fi reglementat doar pentru medici. Pe de altă parte, se mai năștea o inechitate datorită faptului că noi dăm salarii crescute medicilor fără să ținem cont unde lucrează și vă dau un exemplu: nu compari munca unui chirurg care face activitate într-un spital județean de urgență cu a unui chirurg care lucrează într-un spital municipal sau orășenesc. 

La fel, nu se compară garda care se face într-un spital orășenesc, unde, cum ne place nouă să spunem, colegii noștri fac gardă în pijama, cu garda de urgență unde este un flux continuu de 24 de ore. Eu cred că inițiativa legislativă trebuie mult, mult îmbunătățită și gândită ca să nu creăm inechități față de celelalte categorii profesionale care au două locuri de muncă. Sunt foarte mulți români în țară care lucrează în două locuri și își dorescă să aibă condiții mai bune, să aibă mai mulți bani și trebuie găsită o soluție pentru toată lumea.” a declarat senatorul.

Social-democratul mai spune că a discutat cu un secretar de stat de la Ministerul Sănătății în legătură cu un proiect care să compenseze unele inechități dintre medici și profesori:

”În continuare trebuie să mai spun că Ministerul Muncii ar fi pregătit o compensație pentru profesori, pentru medici, pentru că există acest grad ridicat de solicitare a acestora și la cele două categorii profesionale, pentru că se cunoaște faptul că există o lipsă de medici în sistemul medical, la cele două categorii există posibilitatea de a avea un concediu  de odihnă mai lung. Nu știu amănunte, dar am discutat inițiativa cu secretarul de stat de la Ministerul Sănătății” a încheiat el explicațiile.

" "
" "

4 comentarii la “Florian Bodog intervine în disputa privind gărzile medicilor: Ministerul Muncii ar fi pregătit o compensație pentru ei și profesori!

  1. Idiotule!!! Eu am făcut gărzi exact in același loc de munca si cu același contract de munca nu cu doua!!!! Unii dintre colegi au crăpat in garda nu in pijama . Urgentistii cheamă specialistul de garda pentru orice deși acesta nu retribuit ca urgentist. !!!
    !!!!

  2. Am lucrat ca medic specialist neurochirurg in Germania. Acolo fiecare medic face câte gărzi vrea lunar. Pentru gărzile care raman neacoperite se face apel la Honorararzt- medici specialiști in specialitatea respectiva care nu au post intr-o clinica și care fac doar gărzi atunci când sunt solicitați. Doar ca pentru ora de garda prestata de aceștia clinicile plătesc mult mai mult decât pentru cei care au postul in clinica. De cele mai multe ori un Honorararzt câștiga pentru 7-8 gărzi mult mai mult decât unul care are post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *