Prezent în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, realizată de Marinela Angheluș, Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit despre măsurile instituției în contextul rezultatelor recente obținute la simularea Evaluării Naționale, petru elevii claselor a VIII-a.
„Rezultatele acestor simulări nu au legătură cu noul pachet legislativ, a subliniat secretarul de stat. Practic în acest moment, vedem rezultatele muncii noaste din ultimii 4 ani, munca colegilor noștri. Din păcate, aceste rezultate sunt influențate în mod direct de pandemie. Acești copii practic erau în clasa a IV-a sau a V-a în timpul pandemiei și parte dintre ei au participat sau nu au participat la cursuri, chiar dacă peste tot s-a declarat că activitate ditadică s-a desfășurat în sistem online. Sunt și situații unde nu s-a desfășurat activitatea în sistem online. Vorbim despre școlile din mediul rural, acolo unde nu a existat o infrastructură corespunzătoare pentru a desfășura activități educative la standarde normale”, a mai afirmat Florian Lixandru.
Acesta a subliniat faptul că ministerul a fost preocupat în ultimii ani atât de gradul de participare la examenele naționale, cât și de ameliorare rezultatelor la aceste examene. În acest sens, la începutul anului școlar, în luna ianuarie, la început de an calendaristic, a fost organizată o videoconferință cu Inspectoratele Școlare Generale în care au fost prezentate rezultatele studiului realizat la nivelul ministerului.
Cu această ocazie, a afirmat secretarul de stat, au fost prezentați factorii care au condus la neparticiparea elevilor atât la Evaluarea Națională, cât și la examenul de bacalaureat trecut precum și soluții concrete.
„În ce privește cadrele didactice, este nevoie de o mai bună consiliere a acestora. Practic, instituția mentoratului trebuie să funcționeze. Cadrele didactice cu experiență, cadrele didactice cu rezultate foarte bune în pregătirea elevilor, ar trebui să fie adevărați mentori pentru cele care se află la început de carieră. Acest lucru se poate face fie prin interasistență la ore, deci practic creșterea numărului de asistente la ore pentru profesorii debutați, pentru profesorii care sunt în parcurs în în cursul dezvoltării în cariera didactică, înainte de gradul didactic doi, înainte de definitiva ș.a.m.d. Totodată, organizarea de cercuri metodice la nivel județean în care să se prezinte exemple de bună practică și ce vă spuneam mai devreme, acele schimburi de experiență între școli. Este foarte importantă puterea exemplului. Practic, școli cu rezultate foarte bune să intre în relație cu școli unde rezultatele sunt mai mai puțin bune.”
Invitatul emisiunii a mai amintit și despre programele remediale care este nevoie să fie aplicate acolo unde au fost identificate probleme în ce privește pregătirea elevilor.
„Și vorbesc aici despre programul național de reducere a abandonului școlar, un program în care au fost incluse 1409 unități de învățământ începând din anul 2022, iar la acest moment programul se va extinde cu încă 600 de unități de învățământ la nivel național. Acest program practic presupun acordarea unor granturi de până la 200.000 euro fără TVA unităților de învățământ gimnazial, granturi din care pot fi finanțate atât activitățile remediale, pot fi finanțate activități în ceea ce privește dotarea, în ceea ce privește acordarea de burse sau anumite produse elevilor și chiar pentru finanțarea unor activități extrașcolare, pentru că sunt situații în care elevi prinși în programul național de reducere a abandonului școlar au văzut pentru prima dată marea, muntele”, a mai afirmat Florian Lixandru, secretar de stat în Miniterul Educației, în cadrul ediției de astăzi a emisiunii Puterea Știrilor.
În ceea ce privește curentul de opinie conform căruia se învață prea mult în școală, Lixandru a afirmat că în acest moment Ministerul Educației va revizui planurile-cadru, venind cu o nouă abordare. Însă, subliniază acesta, părerile sunt împărțite, unii reclamă volumul prea mare, alții vor fi nemulțumiți că au fost scoase anumite capitole, ore de la diferite materii.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News