Florin Barbu: Sunt convins că, zilele următoare, CE va da derogare la GAEC 8

Florin Barbu: 25% din cele asumate cu fermierii, în Procesul verbal, Guvernul României le-a adoptat ca acte normative

Invitat în emisiunea „Puterea Știrilor”realizată de Marinela Angheluș la PS News, ministrul Agriculturii, Florin Barbu vorbește despre actele normative adoptate de Guvenul României referitoare la cererile fermierilor protestatari și despre mult așteptatele derogări la GAEC 7 ( rotația culturilor) și GAEC 8 ( 4% parloaga).

Florin Barbu: La Afumați, protestul fermierilor s-a încheiat un proces verbal. A 2-a zi am solicitat și un dialog cu toate asociațiile de fermieri care fac parte din agricultură și am încheiat și cu aceștia un proces-verbal.

25% din cele asumate în procesul verbal, Guvernul României le-a adoptat că și acte normative, ele sunt publicate în Monitorul Oficial. Fermierii au început să facă înscrieri pentru a acordă un grant, un sprijin de 100 euro pe toate culturile din toamna anului 2022. Avem, bineînțeles, un act normativ prin care susținem foarte mulți zootehnia, vorbim aici de 100 euro pe fiecare animal. La vacă de carne, vorbim de 100 euro, iar în sectorul suin pe UVM și în sectorul avicol la fel, 100 euro. Mai mult de atât, am dat un act normativ prin care, în anul 2024, acciza la motorină reprezintă practic subvenția 25% din prețul la pompă.

Florin Barbu: Toate aceste sume erau deja puse în bugetul Ministerului Agriculturii atunci când s-a votat în Parlamentul României

Mai mult de atât, au venit și cu solicitări, care era deja în transparență: actul normativ privind prelungirea ratelor până la sfârșitul anului 2024 (acolo unde fermele au avut dificultăți cu firmele de inputuri și trebuiau să plătească acele rate) toate lucrurile sunt încheiate.

Florin Barbu: Mai avem să obținem acea derogare de la GAEC 7 și GAEC 8

Pentru cele două GAEC-uri, încă din iulie 2023, în Consiliul Agri-Agrifiși am solicitat derogare.

Le-am atras atenția și în următorul Consiliu de miniștri că fermierii sunt nemulțumiți. Mă bucur că și fermierii francezi și belgieni s-au alăturat demersului României de a solicită derogare la GAEC 7 și GAEC 8.

Sunt convins că, așa cum am solicitat în luna august în Consiliul de miniștri, anularea regulamentului SUR prin care europarlamentarii români (o parte din ei și aici vorbim de europarlamentarii Partidului Social Democrat), au votat împotriva reducerii de pesticide.

România a utilizează pesticide deja la un nivel foarte scăzut. Vorbim de 0,700 kg, când alte state, cum ar fi Franța, Germania, folosesc 2,2 kg.

Eu am spus că, odată ce ești într-o familie europeană trebuie să ai și șanse egale și am solicitat, pe lângă blocarea regulamentului SUR, și o medie europeană, astfel încât toate statele care au un nivel mai mic să ajungă la cea medie, iar cei care au nivel mai mare să scadă la media pe care România a solicitat-o în consiliul Agrifish. Eu sunt convins că în zilele următoare Comisia Europeană va da derogare și la GAEC 8.

Florin Barbu: Nu vreau că în anul 2025 să mergem iarăși să solicităm la CE derogări peste derogări

Practic, fermierii să nu mai fie nevoiți să lase 4% pârloagă din terenul pe care le exploatează. Eu am solicitat acest lucru pentru că în următorul Consiliu Agrifish, voi pune pe ordinea de zi, modificarea regulamentului în care 4% pârloagă trebuie lăsată la nivel de țară. Noi îndeplinim acest criteriu. România deține 1,1 milioane hectare teren neproductiv și 800.000 de hectare teren arabil, care este zonă de protecție a canalelor de irigații și de desecare și sigur nu vreau că în perioada următoare, în anul 2025, să mergem iarăși să solicităm derogări peste derogări. Vom solicită o modificare de Regulament astfel încât fiecare țară să demonstreze, la nivel de țară, că deține acei 4%.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: