Skip to content
Politică

Florin Călinescu tranșează disputa privind recursul compensatoriu: Să nu ne facem iluzii!

Recursul compensatoriu este blamat de toată lumea, cu fiecare nouă faptă comisă de un fost deținut eliberat prematur în baza legii recursului compensatoriu.

Este cazul și în aceste zile, când opinia publică a fost indignată de o nouă crimă comisă la Mediaș de un tânăr care mai avea o condamnare pentru omor și care fusese eliberat înainte de termen. Se pune, firesc, întrebarea cât de eficient este recursul compensatoriu, ţinând cont de gradul mare de recidivă din România? Nu prea funcţionează, dacă luăm în calcul datele oficiale de la Ministerul Justiției. Specialiştii spun că mulţi dintre cei eliberaţi condiţionat s-au întors după gratii după ce au repetat fapte de omor, tâlhării, violuri sau alte fapte cu violenţă. Și lucrurile nu se vor opri aici.

Sorin Dumitrașcu, liderul sindicatelor din penitenciare, a declarat la Digi24 că procesul eliberărilor în baza recursului compensatoriu va continua până în 2022.

Marți, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Tudorel Toader a transmis că Ministerul nu a fost de acord cu modificările propuse la Legea recursului compensatoriu şi s-a exprimat în sensul că acest act normativ este neconstituţional.

În acest context, redacția PSNews a luat legătura cu actorul şi omul de televiziune, Florin Călinescu, pentru o reacție în ceea ce privește problematica lege a recursului compensatoriu.

Astfel, Florin Călinescu este de părere ce mai presus de toate, există o problemă foarte gravă cu sistemul penitenciar din România, care „ nu este un sistem recuperatoriu, educațional, este un sistem care îi „perfecționează” pe cei condamnați”.

Eu nu știu cine a început, cine a inițiat această lege a recursului compensatoriu, nici nu mă interesează ce spune cetățeanul Toader. Faptul că sunt eliberați condamnații înainte de termen … își arată roadele într-un mod tragic. Să nu ne facem iluzii. Și dacă ar fi fost eliberați la timp, adică peste 300 de zile, peste 800 de zile, ei tot asta vor face pentru că sistemul penitenciar la noi nu este un sistem recuperatoriu, educațional, este un sistem care îi „perfecționează” pe cei condamnați. Cel puțin la nivelul acesta fărădelegi. La fel de gravă mi se pare și eliberarea altor gulere albe și așa mai departe, care, sigur, nu se vor repezi pe stradă să omoare oameni, dar se vor repezi să facă ceea ce au făcut și înainte, evaziune fiscală și așa mai departe”, a declarat Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *