Skip to content
Economie

Florin Cîțu a prezentat rectificarea bugetară: deficit estimat de 6,7% din PIB. Câți bani primesc Ministerul Muncii și cel al Sănătății

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, miercuri, într-o conferință de presă, a prezentat prima rectificare bugetară din acest an, aceasta având loc mai devreme din cauza crizei cauzată de coronavirus. Cîțu a anunțat că deficitul creşte de la 40,7 miliarde lei, la 72,5 miliarde lei, fiind estimat la 6% din PIB.

Ministerul Muncii și cel al Sănătății primesc bani. Pentru plata facturilor PNDL s-a alocat încă un miliard de lei.

„Deficitul creşte de la 40,7 miliarde lei, la 72,5 miliarde lei, fiind estimat la 6,7% din PIB. Vom vedea cum va evolua economia în perioada următoare.

Din economia internă estimăm că vom încasa mai puțin cu 23,2 miliarde lei. După discuțiile cu CE, estimăm că vom primi 3,8 miliarde lei. Înseamnă că pe sold veniturile scad cu 19,4 miliarde lei. Estimăm încasări mai mici de la impozitul pe profit cu 2,2 miliarde lei. Cheltuielile cresc cu 12,5 miliarde lei.

La cheltuieli de personal avem un plus de 576 milioane lei, iar aici e inclusă plata stimulentului de risc de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar implicat direct. Ministerul Muncii mai primește 8,1 miliarde lei și la Ministerul Sănătății 3,8 miliarde lei. În niciun caz nu vom crește taxe în acest an. Lecția din 2008-2009 a fost exact aceasta: nu crești taxele și dobânzile în perioadă de criză pentru că ar însemna o frână majoră pentru economie. Din contră, injectăm lichiditate în sistem, plătim facturile la timp pentru companii, plătim TVA”, a declarat Florin Cîțu.

Amintim că anterior, în bugetul pentru anul 2020, deficitul bugetar era prognozat la 3,6% din PIB, dar în contextul unei creșteri economice care era planificată la 4,1% din PIB. Ieri, Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat că economia României se va contracta cu 5% în 2020, pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus. La nivel mondial, “Marele Blocaj” economic este așteptat să declanșeze cea mai severă recesiune de la Marea Depresiune din anii ’30.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, Banca Mondială a estimat că economia României va continua să crească în 2020, în pofida impactului generat de pandemia de coronavirus, însă a avertizat că riscul unei recesiuni este ridicat, în special din cauza înrăutățirii climatului extern.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *