Skip to content
Economie

Florin Cîțu admite că prognoza inițială privind scăderea economică a fost prea optimistă: ”Cred că va fi între minus 2 şi minus 3% din PIB”

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a admis că prognoza inițială privind o scădere a economiei în acest an cu doar 1,9% din PIB a fost optimistă și a spus că scăderea la finalului anului va fi de între minus 2% şi minus 3% din PIB.

Pentru rectificarea bugetară Comisia Naţională de Prognoză va veni cu o nouă estimare. S-ar putea ca estimarea iniţială, de minus 1,9%, să fie modificată. Este adevărat, trimestrul doi a avut un impact negativ puţin mai mare decât ne aşteptam, dar nu foarte mult. Rămânem în afara acelor estimări apocaliptice care arătau o scădere a economiei cu minus 6, minus 8, minus 9% (prognozele Comisiei Europene și FMI – n. red.). Nu vom ajunge acolo. Cred că tot între minus 2 şi minus 3”, a spus Cîţu la Antena 3, potrivit G4media.

" "
" "

El a mai spus că rectificarea bugetară va fi făcută în partea a doua lunii iulie.

În iunie, din punct de vedere al fiscalităţii, economia începe să se relanseze şi vedem încasări la buget care depăşesc veniturile anului trecut. Estimările pe care le am arată o depăşire a veniturilor fiscale faţă de anul trecut în 2019. Asta în condiţiile în care am rambursat TVA mai mult decât anul trecut, am decontat mai multe concedii medicale şi am şi anunţat astăzi avem o economie la costul cu dobânzi. Acesta este mai mic decât cel de anul trecut, din 2019…Pe ansamblu, trimestrul doi este un trimestru negativ, un trimestru dificil. Am spus dintotdeauna, revenirea economică, şi aici îmi dau speranţe cifrele pentru luna iunie, revenirea economică va începe din trimestrul trei şi rămânem la scenariul de bază cu revenire în V”, a mai spus Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *