Skip to content
Politică

Florin Cîţu anunţă când va fi gata bugetul pe 2021. Vor fi noi restricţii anti-COVID?

Inquam Photos/George Calin

Premierul Florin Cîțu nu a fost în stare, în prima sa declarație de presă după votul de învestire, să ofere un termen clar pentru adoptarea bugetului, deși, potrivit legii, Legea bugetului pentru anul 2021 trebuia să fie adoptată înainte de finalul anului.

Proiectul de buget trebuie să fie gata in prima parte a anului viitor. Majoritatea detaliilor sunt puse la punct. Ceea ce știm foarte bine este că țintim un deficit bugetar in jur de 7% sau mai bine. Așteptăm să avem estimarile Comisiei naționale de strategie si prognoză. După aceea putem să vorbim și de ceilalți indicatori macroeconomici”, a declarat Cîțu.

„Nu vor fi introduse taxe noi” 

Premierul Florin Cîțu a reiterat că Guvernul nu va introduce taxe noi. „Așa cum am spus în programul de guvernare – și este singurul program de guvernare din România în care scrie negru pe alb – nu vor fi introduse taxe noi, este clar”, a declarat Florin Cîțu.

Referitor la faptul că în programul de guvernare este menționată rectificarea unor dezechilibre și că această inițiativă ar putea fi interpretată ca posibile eliminări de deduceri fiscale, prim-ministrul a explicat: „Nu se înțelege așa ceva de acolo. Sunt dezechilibre mai multe. De exemplu, relația între stat și cetățean. Este un dezechilibru în Codul Fiscal în România și trebuie echilibrat. Am spus și am spus și astăzi în Parlamentul României, statul și cetățeanul trebuie să fie pe picior de egalitate, despre asta este vorba. Am văzut acea discuție de dinainte. Nu era vorba despre nicio eliminare a unei facilități fiscale, din contră”.

„Vom avea întâlniri săptămânale, zilnice dacă este nevoie”

Întrebat despre modul de funcționare a noii coaliții, noul premier al României, Florin Cîțu, a declarat: „Acest mecanism este facilitat de faptul că în Guvern cu vicepremieri cei doi președinți ai celorlalte două formațiuni și vom avea întâlniri săptămânale, zilnice dacă este nevoie. Sunt oameni cu care am lucrat și înainte foarte bine.

În același timp, așa cum am spus, schimbăm puțin lucrurile – miniștrii vor avea obiective începând idn această seară, care vor fi monitorizate trimestrial, prin execuție bugetară, finanțarea fiecărui proiect, veți vedea că se pot face și lucrurile transparent, și să ducem proiectele la final așa cum ne angajăm din primul moment.

România, în ultimii 30 de ani, a suferit de aceată meteahnă, tot felul de proiecte începute au rămas nefinalizate. Vom începe un nou mod de lucru, dar în mod transparent, în care toți ne asumăm răspunderea Guvernării”, a declarat noul premier al României, Florin Cîțu.

„Nu luăm în calcul să introducem noi restricții”

În prima conferință de presă susținută după votul de învestire, Cîţu a spus că Guvernul nu intenționează să introducă noi restricții pentru combaterea epidemiei de COVID-19.

Din ce am văzut în ultimele zile, numărul îmbolnăvirilor s-a plafonat. Vom vedea ce se întâmplă, dar avem un guvern care poate să ia decizii imediat si acesta a fost și scopul, să putem lua decizii rapid prin OUG. Nu luăm în calcul așa ceva (introducerea de noi restricții n.r.)”, a declarat Cîțu, adăugând că se gândește chiar la unele relaxări, mai ales după începerea campaniei de vaccinare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *