Skip to content
Politică

Florin Cîțu continuă „execuțiile” în Guvern: Înalt oficial, demis la numai 24 de ore după ce a fost numit în funcție

Inquam Photos / Ilona Andrei

O nouă „execuție” marca Florin Cîțu înainte de Congresul PNL. Premierul l-a demis din funcție pe secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Cosmin Constantin Baciu, la numai 24 de ore de la numirea sa.

Surse liberale susțin pentru PS News că mutarea premierului are legătură cu ambițiile sale la șefia Partidului Național Liberal (PNL). Astfel, potrivit surselor, secretarul de stat este susținut de PNL Bacău și a primit validarea pentru această poziție în conducerea centrală a PNL încă din urmă cu 3 luni de zile. Precizăm că PNL Bacău a avut recent alegerea conducerii filialei, care și-a exprimat opțiunea pentru Ludovic Orban la congresul PNL.

Oficial, însă, Biroul de presă al Guvernului susține că „decizia de eliberare a fost publicată în Monitorul Oficial pentru că la numire nu a fost respectată procedura. Trebuie să fie publicată în Monitorul oficial HG-ul de reorganizare pentru Ministerul Sănătății, care atestă că este nevoie de încă un post de secretar de stat”.

Cîțu l-a dat afară din Guvern pe Alexandru Nazare

Reamintim că premierul Florin Cîțu l-a revocat din funcție, joi, pe ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. „Decizia am luat-o după o analiză la șase luni. Avem proiecte întârziate la ministerul Finanțelor”, a spus premierul, întrebat fiind care sunt motivele revocării ministrului finanțelor.

„Mă voi asigura că toate proiectele întârziate sunt repornite și vom corecta greșelile”, a mai spus șeful guvernului. Acesta l-a ironizat pe fostul ministru, spunând că „poate organizează și acesta o conferință de presă după șase luni de zile”, făcând aluzie la lipsa lui Alexandru Nazare din comunicarea guvernamentală.

De cealaltă parte, ministrul demis al Finanțelor, Alexandru Nazare, a precizat într-un mesaj pe Facebook că premierul i-a cerut demisia în urmă cu două zile și a insistat cu mai multe telefoane pentru a și-o înainta. Nazare spune că decizia ar putea avea legătură cu faptul că nu a intrat în echipa lui Florin Cîțu din interiorul partidului.

„Premierul mi-a cerut demisia, paradoxal, cu o zi înainte de emisiunea României de eurobonduri, menționând că dacă nu demisionez, îmi va cere remanierea. O demisie, înaintea unei emisiuni de eurobonduri, ar fi afectat condițiile pe care România le-ar fi putut obține pe piețele externe, condiții și așa vitrege. 

Ieri, în timpul negocierilor, a revenit cu mesaje telefonice insistând să primească demisia cât mai curând. Imediat cum am finalizat cu succes emisiunea de eurobonduri, i-am răspuns că după toată munca depusă, rezultatele bune obținute și reflectate în execuția bugetară și evaluările instituțiilor financiare internaționale, luând în calcul și modul în care permanent a apreciat activitatea mea și a colegilor din Ministerul Finanțelor, nu consider că aș avea vreun motiv sa îmi asum o demisie atât timp cât am apărat cu onestitate și bună credință interesele financiare ale României.

I-am spus domnului Florin Cîțu să pună în discuție decizia legată de evaluarea și retragerea mandatului meu în forurile de decizie ale PNL, conform protocolului asumat în coaliție.

Astăzi, înainte de ședința de Guvern, mi-a confirmat că va trimite propunerea de remaniere. Am menționat că remanierea nu se impune dacă analizăm rezultatele; a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”. Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susțină în campania pentru poziția de președinte al PNL. Am considerat că o atitudine neutră, prin prisma poziției de ministru de Finanțe, este cea mai înțeleaptă în raport cu interesele românilor, cu țintele asumate de România și cu imaginea PNL.”, a scris Nazare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *