Skip to content
Politică

Florin Cîțu, criticat de Ludovic Orban în ședința PNL. Ce i-a reproșat președintele liberalilor

Inquam Photos / George Călin
" "

Președintele PNL, Ludovic Orban, l-a criticat pe Florin Cîțu, marți, în ședința Biroului Executiv al partidului. Surse liberale au susținut pentru PS News că Ludovic Orban a precizat că Florin Cîțu a comunicat foarte bine pe tema măsurilor de relaxare, dar în ceea ce privește certificatul de vaccinare a mers în contra poziției asumate de România la nivel european.

Totodată, șeful liberalilor le-a amintit celor prezenți că președintele Klaus Iohannis are o altă opinie. Mai exact: șeful statului și-a luat angajamentul ca în cazul în care Uniunea Europeană va decide introducerea certificatelor de vaccinare, România va contribui la acest efort.

" "
" "

Cîțu: Nu văd sensul unui pașaport de vaccinare

Amintim că premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că românii care se vaccinează au deja o dovadă, certificatul pe care îl primesc și care are un cod unic, și că nu vede sensul introducerii unui pașaport de vaccinare cât timp nu toți cetățenii au șansa să se vaccineze.

„În România, persoanele care se vaccinează primesc și un certificat care are un cod unic. Avem deja această dovadă”, a spus Cîțu într-o conferință de presă.

Întrebat dacă susține introducerea unui pașaport de vaccinare, Florin Cîțu a spus: „până în momentul în care nu am dat șansa tuturor cetățenilor români să se vaccineze, nu văd sensul acestui pașaport de vaccinare”.

„Ar însemna o discriminare pentru cei ar dori să se vaccineze și nu pot. Până nu vom da șansa tuturor, nu avem o discuție”, a subliniat Cîțu.

Comisia Europeană vrea să finalizeze certificatul digital de vaccinare până la târgul de turism FITUR-2021, care se va desfăşura la Madrid începând cu 19 mai, „pentru a nu pierde vara”, a anunțat marți vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas. 

Parlamentul European şi Consiliul UE lucrează în prezent la definitivarea detaliilor acestui certificat digital, în timp ce Comisia Europeană încearcă o coordonare cu alte ţări (inclusiv Marea Britanie) pentru o recunoaştere reciprocă a certificatelor „dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate”.

Acest document digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat (negativ) pentru COVID-19 înaintea călătoriei sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.

„Cine doreşte să circule prin Europa şi nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum”, a indicat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene.

În opinia sa este posibil ca până pe 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei, aşadar „o dată foarte importantă pentru Europa”, circa 70% din populaţia Uniunii Europene să fie vaccinată anti-COVID-19.

La ce folosește adeverința și ce informații va conține

Comisia Europeană a prezentat recent propunerea pentru certificatul digital de vaccinare, valabil la nivelul Uniunii Europene, în încercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19 și va putea fi verificată în orice stat membru UE.

Cu o astfel de dovadă a vaccinării împotriva Covid-19 – sau „certificat verde digital”, aşa cum îl numeşte Comisia Europeană – o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută şi în alt stat membru ca imunizată. Acest aspect ar putea facilita călătoriile, inclusiv în scop turistic, între ţări.

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul:

  •  a fost vaccinat împotriva COVID-19
  •  a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau
  •  s-a vindecat de COVID-19.

Certificatul verde european propus de Comisia Europeană pentru a facilita călătoriile în Uniunea Europeană nu este un pașaport, ci un document unic care să fie recunoscut de toate statele membre, a spus Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi. Ea a explicat că documentul vizează uniformizarea datelor privind vaccinurile și rezultatele testelor, dar că fiecare stat membru va decide condițiile de intrare pe teritoriul său.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *