Skip to content
Politică

Florin Cîțu desființează în 4 puncte decizia BNR de a limita gradul de îndatorare la creditele pentru persoane fizice EXCLUSIV

epochtimes-romania.com

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a votat ieri noul regulament privind impunerea unor grade maxime explicite de îndatorare pentru creditele acordate persoanelor fizice, o premieră după anul 2007.

DETALII AICI: BNR, decizie de ultimă oră: gradul de îndatorare la creditele pentru persoane fizice, limitat

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat joi pe senatorul Partidului Național (PNL), Florin Cîțu, pentru a analiza decizia Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României de a limita gradul de îndatorare la creditele pentru persoane fizice.

Senatorul ne-a adus patru argumente prin care a declarat că nu susține decizia BNR, propunând chiar și o soluție mult mai viabilă. Concret: Florin Cîțu a ținut să sublinieze că o soluție mai eficientă ar fi fost ”dobândă de politică monetară crescută și mesaje publice din partea Băncii Centrale că orice bancă intră în faliment nu va primi ajutor de stat”.

”Este o decizie pe care eu nu o susțin. Nu susțin intervenția directă în piață nici măcar dacă vine de la Banca Națională a României, în primul rând. În al doilea rând nu este o măsură care să aibă efecte pe termen mediu și lung pentru că atâta timp cât există cerere pentru credit, atât persoanele fizice cât și băncile vor găsi o modalitate să ocolească această măsură. Deci nu cred că va avea impact.

În al treilea rând BNR are un instrument mult mai important prin care să reducă presiunea din economie și acela este dobânda de politică monetară. Iar în ultimul rând, dacă ne uităm la cum este măsura făcută și la care este gradul de îndatorare astăzi, la credite noi sub 40%, la creditele care sunt deja date 45%, vorbim de o măsură care copiază exact ce au făcut băncile. Băncile singure au mers pe un grad de îndatorare în jur de 35 și 45%. Deci nu este o măsură care să aducă ceva nou și are și multe oportunități. Nu este o măsură chiar așa de dură. Nu va avea un efect imediat decizia.

Pare mai mult o măsură de imagine decât orice altceva. Cred că mai eficient ar fi fost dobândă de politică monetară crescută și mesaje publice din partea Băncii Centrale că orice bancă intră în faliment nu va primi ajutor de stat. Aceste lucruri merg mult mai bine decât această măsură pe care a luat-o BNR,”, a declarat pentru PSnews.ro Florin Cîțu.

Noul regulament care modifică regulamentul nr.17/2012 (Regulament privind unele condiţii de creditare) este discutat de către Banca Naționă a României de circa doi ani și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *