Skip to content
Politică

Florin Cîțu îi poate încheia cariera politică lui Nicușor Dan: Cum a ajuns Ludovic Orban singura speranță pentru primarul general

Inquam Photos / George Călin

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 din București, a fost votat în funcția de președinte PNL București, iar această schimbare politică nu e deloc o veste bună pentru Nicușor Dan, primarul Capitalei. Florin Cîțu poate fi cel care va pune capăt carierei de primar a lui Nicușor Dan, în cazul în care va fi votat președinte PNL, la Congresul de pe 25 septembrie 2021.

Premierul a anunțat că în 2024 vrea să susțină un candidat PNL la Primăria București, iar acest mesaj este un semnal clar pentru Nicușor Dan. Nu e prima dată când premierul, sau alți oameni din echipa sa, lansează un astfel de mesaj.

Florin Cîțu, Ludovic Orban și Nicușor Dan au fost prezenți la alegerile PNL din București. Premierul nu a pierdut ocazia să își atace adversarii și primul pe listă a fost chiar primarul general. Atacul la Dan este, de fapt, un atac la Ludovic Orban, cel care l-a susținut mereu pe Nicușor Dan, la alegerile din 2020.

„Cu tot respectul, domnule primar general, în 2024 voi susține un candidat liberal la Primăria Generală (…) Nimic nu vă oprea, domnule primar general, să intrați în PNL după ce ați primit susținerea partidului”, a spus Florin Cîțu. Premierul a criticat inclusiv modul în care primarul general administrează orașul.

Florin Cîțu nu are o dispută cu Nicușor Dan și știe că acesta nu îi este nici adversar pentru funcția din Guvern, nici pentru cea din partid. Un atac la Nicușor Dan ricoșează mereu spre Ludovic Orban. Premierul ne-a obișnuit deja să critice tot ce a făcut actualul președinte PNL, deși ascensiunea sa politică i se datorează tot lui Orban.

Pe de altă parte, Florin Cîțu l-a lansat oficial pe Ciprian Ciucu în cursa spre Primăria București, funcție pe care primarul de sector o vânează de mai mulți ani.

Chiar Ciprian Ciucu a dezvăluit că a negociat atât cu Orban, cât și cu Florin Cîțu. Inițial ajunsese la o înțelegere cu Orban și apoi a trecut în tabăra Cîțu.

„Chiar cu vreo două zile înainte să decid că voi merge împreună cu echipa lui Florin Cîțu, am avut o discuție cu echipa lui Ludovic Orban și am semnat un protocol de susținere reciprocă”, a declarat primarul sectorului 6.

Ce i-a oferit Cîțu și nu putea să îi ofere Orban? Tocmai candidatura la Primăria București în 2024. Primarul de sector s-ar putea să aibă o mare surpriză în 2024, deoarece Rareș Bogdan dădea semnale din 2020 că ar vrea fotoliul de primar al capitalei. În niciun caz Cîțu nu îl va refuza pe Rareș Bogdan. Astfel, dacă Ciprian Ciucu își dorește marea victorie în București, există șanse să fie dezamăgit.

Ludovic Orban, marea speranță a lui Nicușor Dan

Primarul general al capitalei îl susține pe Ludovic Orban și, sâmbătă, a fost de partea Violetei Alexandru în competiția pentru conducerea PNL București. Toată cariera politică a lui Dan se leagă acum de Ludovic Orban și de rezultatul de la Congresul liberalilor.

Nicușor Dan nu mai are o relație bună nici cu USRPLUS , care l-a criticat de mai multe ori. De asemenea, în USRPLUS e Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătății chiar de Florin Cîțu. Fostul ministru a renunțat la candidatura din 2020 și nu o va face din nou în 2024. Nicușor Dan are nevoie de PNL pentru a mai conta în politica bucureșteană, dar dacă PNL va propune un alt candidat, atunci primarul își va încheia cariera politică în 2024.

Totodată, intrarea lui Nicușor Dan în PNL poate fi o soluție doar dacă va câștiga Orban conducerea partidului. Florin Cîțu nu va primi în partid un adversar direct pentru apropiații săi. Nici rezultatele de la Primărie nu sunt de partea lui Nicușor Dan și acesta este tot mai des criticat de cetățeni, mai ales pentru problemele cu încălzirea, țânțarii, parcurile neîngrijite, măriri de taxe și scumpirea transportului public. Un sondaj recent arată că 65% dintre bucureșteni sunt nemulțumiți de Nicușor Dan.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *