Skip to content
Economie

Florin Cîțu, în ședința de Guvern: Am ajuns la cel mai mic nivel al inflației din septembrie 2017 și până acum

Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a prezetat în şedinţa de Guvern date despre economie, înainte de a fi discutată rectificarea bugetară. Cîţu susţine că datele pe care le are confirmă revenirea economiei în cel de-al treilea trimestru al acestui an, iar veniturile bugetului pe 10 luni sunt mai mari decât în perioada similară a anului trecut. În context, premierul Ludovic Orban a afirmat că trendul de revenire trebuie susţinut.

Rata inflației a continuat să scadă și a scăzut în aproape fiecare lună din acest an, și am ajuns la un nivel al inflației care este cel mai mic din septembrie 2017 și până acum, deci anul acesta prețurile au continuat să scadă. Dacă punem în comparație cu venitul net, creșterea cu 7,8%, vedem o creștere a puterii de cumpărare medie cu 5 puncte procentuale anul acesta”, a declarat Florin Cîțu.

" "
" "

Întrebat de premierul Ludovic Orban cât este inflația, ministrul Finanțelor Publice a răspuns: „2,1%”. „Astăzi au venit cifrele pentru producția industrială. Aici avem a cincea lună consecutivă de creștere a producției industriale. Trebuie spus că producția industrială intrase deja în recesiune în 2019. Acum avem cinci luni de creștere și în trimestrul III estimez că vom readuce tot sectorul pe plus. Acum, ca dinamică, față de anul trecut este încă negativ, dar avem cinci luni de creștere a producției industriale”, a adăugat ministrul Florin Cîțu.

El susține că datele pozitive din economie se reflectă și la nivelul veniturilor bugetare. „Octombrie vom prezenta, dar acum avem estimări. Datele finale le vom prezenta pe 25 noiembrie, pentru luna octombrie, dar până acum știm că veniturile bugetului general consolidat după 10 luni de zile sunt mai mari decât veniturile bugetului general consolidat pentru aceeași perioadă a anului trecut”, a mai spus demnitarul liberal.

Întrebat de Ludovic Orban dacă asta înseamnă că statul a încasat mai mulți bani pe primele 10 luni din 2020, în plină criză economică, decât s-a încasat în 2019, Florin Cîțu a explicat: „Este corect și acest lucru s-a întâmplat chiar dacă pentru octombrie știți foarte bine că am prelungit facilitățile, deci cei 16,5 miliarde de lei, pe care trebuia să îi încasăm, care sunt datorii acumulate de companii în perioada de la începutul stării de urgență până acum, au rămas în continuare la companii și au până pe 15 decembrie să decidă dacă le reeșalonează sau le plătesc pe 25 decembrie”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *