Skip to content
Politică

Florin Cîțu, la centenarul Institutului Cantacuzino: “Subfinanțarea, frecventele schimbări manageriale și ingerința politicului au făcut ca această instituție etalon în cercetare să fie la un pas de colaps”

Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a declarat joi, cu ocazia centenarului Institutului Cantacuzino că subfinanțarea, frecventele schimbări manageriale și ingerința politicului au făcut ca această instituție etalon în cercetare să fie la un pas de colaps:

“Marcăm astăzi centenarul Institutului Cantacuzino, o instituție românească de elită care s-a impus drept un brand de succes în lumea cercetării. Descoperirile științifice remarcabile în plan internațional și cercetările neobosite ale unor specialiști pasionați au fost pilonul care a susținut Institutul Cantacuzino în perioade extrem de dificile.

Aici nu mă refer doar la perioada anterioară anului 1989, ci și la ce s-a întâmplat ulterior, când subfinanțarea, frecventele schimbări manageriale și ingerința politicului au făcut ca această instituție etalon în cercetare să fie la un pas de colaps”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Premierul a precizat că Institutul a fost repus în funcțiune datorită eforturilor din ultimul an:

“Eforturile din ultimii ani au salvat Institutul Cantacuzino și au făcut posibilă continuarea cercetărilor și lansarea activității de fabricație a produselor biologice, cartea de viită care l-a făcut renumit. Anul trecut, în ciuda dificultăților pandemice, specialiștii Institutului au repus în funcțiune echipamentele, verificarea întregului flux tehnologic și producerea primelor doe necomerciale de vaccin gripal Trivalent”.

Totodată, premierul Florin Cîțu a subliniat că încă de la începutul pandemiei de COVID-19, Institutul Cantacuzino a avut un rol vital “în efortul comun de a apăra sănătatea cetățenilor. S-a aflat și continuă să fie în prima linie în lupta cu noul coronavirus”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *